1.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

(FOTO) Policija pred prazniki svetuje previdno uporabo pirotehnike

Piše: C. R., STA

Policija pred prihajajočimi prazniki svetuje previdno uporabo pirotehnike. Lani so na ravni države zabeležili 104 kršitve zakona o uporabi pirotehnike in sedem poškodb zaradi uporabe pirotehnike, je na današnji novinarski konferenci v Celju povedal celjski policijski inšpektor Boštjan Kavc.

Kot je še dejal, da so lani obravnavali tudi 99 primerov poškodovanja tuje stvari, od tega je bilo na območju Policijske uprave Celje sedem primerov. V koronskem letu 2020 je bilo takih primerov le 10.

Leta 2020 zaradi prepovedi javnih zbiranj slovenska policija ni zabeležila nobene telesne poškodbe zaradi uporabe pirotehnike, lani pa so jih zaznali sedem.

V letu 2021 so policisti zasegli 12.500 kosov pirotehničnih izdelkov, leto prej pa 4000.

Kot je spomnil Kavc, morajo vsi pirotehnični izdelki vsebovati navodila o pravilnem ravnanju. Na ravni države pa potekajo preventivna izobraževanja o varni uporabi pirotehnike. Globa za prekršek pri uporabi pirotehnike znaša od 400 do 1200 evrov, če pride do poškodbe, policija dogodek obravnava kot kaznivo dejanje.

Zdravnik v celjski bolnišnici Andrej Strahovnik je povedal, da se je število telesnih poškodb, izzvanih z uporabo pirotehnike v zadnjih letih zmanjšalo. Najpogosteje se poškodujejo osebe v starosti od 21. do 30. let. Najpogosteje so poškodbe rok, obraza, oči, sluha in trupa.

Martin Bučar pa je predstavil nezgodo, ki se mu je pripetila, ko je bil star 14 let. Ko je prižgal petardo s 75 grami smodnika, je ta eksplodirala. Pri tem je utrpel poškodbe rok in danes nosi protezi.

Policisti pred prazniki opozarjajo tudi lastnike domačih živali, naj bodo te za zaprtimi vrati. Uporaba pirotehničnih izdelkov namreč povzroča hrup, kar je za živali zelo stresno.

foto: Policijska uprava Celje

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine