24.8 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

(FOTO) Janez Janša na novinarski konferenci o ukrepih #koronavirus: Vlada že sprostila sredstva za nabavo zalog in zaščitnih sredstev, najbolj obremenjeni bodo dodatno nagrajeni

nova24Ob 15. uri so v dvorani Državnega sveta podali svoje izjave o aktualnem stanju predsednik vlade Janez Janša, minister za zdravje Tomaž Gantar in vodja Strokovne skupine za podporo Kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije dr. Bojana Beović.

Predsednik vlade Janez Janša je povedal, da je vlada že na konstitutivni seji ustanovila krizni štab, ki ga v širši sestavljajo vsi člani vlade in ključni predstojniki organov v sestavi, ki lahko največ prispevajo. V ožji predstavi ga sestavljajo ključni ministri in predstavniki operativnih organov.

 

Do 14. ure smo na okužbo s koronavirusom testirali 5369 oseb. Okužba je bila potrjena pri 181 osebah.

Statistika obolelih po regijah in demografiji do danes do 11h v tabeli @NIJZ_pr @MinZdravje

View image on Twitter

 
 

Vlada je že sprejela nekatere nove ukrepe. Od vseh ukrepov pa je po Janševih besedah najpomembnejša samoizolacija ter izogibanje večjih skupinah.

Za večino zaščitne opreme obstaja možnost povečanja zaloge, dobava pa je potekala tudi tekom današnjega dne.

Sprostili sredstva za nabavo zalog in zaščitnih sredstev

Po posvetovanju s strokovno skupino je najpomembnejši podatek, koliko je takšnih oseb, ki potrebujejo zdravniško pomoč. Iz slednjega se da bolje izračunati dejansko število okuženih, kot pa iz testiranj, ki s številom pozitivnih rezultatov kaže bolj relativne podatke. Vlada je z današnjim dnem že zamrznila cene posameznih ključnih izdelkov, določili pa so tudi prioriteto nabav. Zamrznjeno je bilo izvajanje proračuna, pri čemer se začasno ne bodo izvajala plačila, ki niso nujna, s čimer so sprostili 400 milijonov evrov. Sredstva bodo med drugim namenjena za nabavo zalog in zaščitnih sredstev.

Janša je napovedal, da bodo skušali zagotoviti nemoten, a nadzorovan tovorni promet, vključno s tranzitnim, v največji možni meri. “V zadnjih dneh ni bilo na voljo telefonskih številk, na katere bi lahko naši sosedje klicali,” je opozoril Janša in povedal, da imamo vsi enake interese.

Pozval je tudi župane slovenskih občin, da so samoiniciativni in, da se v prihodnjem tednu čim bolj angažirajo pri pomoči in organizaciji varstva otrok na domu: “Zelo veliko ljudi, mnogo tistih, ki jih nujno potrebujemo v zdravstvu in drugi kritični infrastrukturi, zdaj, ko ne bo šol in vrtcev, nujno potrebujejo varstvo.” Ko ne bo šol, ko ne bo odprtih dijaških in študentskih domov, bo na razpolago veliko mladih, ki bodo imeli čas in bi lahko pomagali pri varstvu otrok. Župani lahko pri tem pomagajo pri organizaciji.

Janša se je zahvalil vsem slovenskim medijem, ki, nekateri bistveno bolj kot prej, sproti objavljajo vse potrebne informacije. Zahvalil se je vsem tistim podjetjem, kot so na primer Mercator, Telekom Slovenije ali Gorenje, ki ob kriznih razmerah pomagajo po svojih močeh. Zahvalil se je tudi vsem zdravstvenim delavcem, ki so v zadnjih dneh pregorevali, slovenski policiji, prostovoljcem Rdečega križa in vsem ostalim, ki se jih ne da našteti. Vlada bo po njegovih besedah dodatno obremenitev v okviru razpoložljivih sredstev ustrezno nagrajevala.

Župane, ki so soodgovorni za funkcioniranje CZ na tej ravni, prosimo, da so samoiniciativni in da se angažirajo pri organiziranju pomoči varstva otrok na domu. Takšna organizacija na domu je najboljša, zato apeliramo mlade, da pomagajo pri varstvu otrok, župane za organizacijo.

 

Slovenskim medijem se zahvaljujemo, da veliko in sproti objavljate vse aktualno. Mi si bomo prizadevali, da bo vse na voljo on-line. Navodila, kako se obnašati v tej situaciji, so ključna. Vsi se moramo zavedati, kakšna so pravilna ravnanja.

 
 

Drugačen način ugotavljanja stanja

Bojana Beovič je povedala, da se virus že širi tudi znotraj Slovenije in bi bilo nemogoče izslediti vse kontakte z okuženimi. Tisti bolniki, ki bodo prebolevali okužbo dihal, bodo ostali 14 doma in ne bo ugotavljano, ali bolnik ima koronavirus ali ne, saj to ne bo imelo posledic, ker za COVID-19 ne obstaja zdravila. Če bo zdravnik potreboval hospitalizacijo, bo diagnostika narejena in bo ugotovljeno ali je bolezen povzročil novi koronavirus. Poseben režim bo uveden za zdravstvene delavce, ki bodo v primeru nujne potrebnosti testirani, da se bodo tako najhitreje vrnili v delovni proces. Številke bodo manjše, a bodo omogočale realnejšo oceno o dejanskem stanju.

Zanimiva posebnost te bolezni je po besedah Beovičeve ta, da se začne počasi, a po enem tednu zelo hitro napreduje.

Epidemijo je nemogoče popolnoma ustaviti ali preprečiti, je pa možno zmanjšati njene posledice. Temu so namenjeni sprejeti ukrepi.

Ljudje se pomena omejevanja kontaktov ne zavedajo dovolj

Kot je povedal minister Tomaž Gantar je bilo v primopredaji precej časa namenjenega aktualni problematiki in trenutnemu stanju.

Zahvalil se je ministru Alešu Šabedru za opravljeno do danes, izrazil pa je obžalovanje, da nujni ukrepi niso bili sprejeti že prej. Prav tako obžaluje, da javnost ne razume dobro priporočil o omejevanju kontaktov, v njegovem kraju Piran je bilo danes na ulicah precej živahno.

V nadaljevanju je Janša povedal, da je že včeraj govoril z Giuseppejem Contejem, glede meje z Italijo pa je povedal, da ni zaprta, a je nadzorovana.

Novinar Nova24TV Luka Svetina je povprašal po tranzita in glede morebitne uvedbe karantene. Janša je povedal, da se lahko socialno distanciranje doseže brez nekaterih radikalnih ukrepov, če so le ljudje dovolj ozaveščeni. Glede tranzita Janša pričakuje rešitev na ravni schengenskega prostora, ki bi jo vsi spoštovali.

Rok Krajnc

Zadnje novice

Sorodne vsebine