10.8 C
Ljubljana
sobota, 15 junija, 2024

Fizik, filozof in avtor več knjižnih uspešnic Sašo Dolenc: Oddaja Tednik na nacionalni RTVS je brez poante, repa in glave!

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

“Danes sem po več letih gledal oddajo Tednik, ker so me prosili za izjavo o covid ukrepih v šolah. Tako slabega prispevka, kot je bil ta, že dolgo nisem videl na kateri koli televiziji. Brez glave in repa, brez kakršnekoli poante ali zaključka,” je svoje opažanje glede kakovosti oddaje na nacionalni RTVS ubesedil fizik in filozof Sašo Dolenc. Urednica oddaje Tednik je še vedno Jelena Aščić.

Univerzitetni profesor in avtor številnih knjižnih del v slovenščini in angleščini s področja znanosti Sašo Dolenc, se je tokrat dotaknil kakovosti oddaje na nacionalni televiziji. Za primer je vzel oddajo Tednik, ki jo je ocenil kot izjemno kaotično. Med drugim je zapisal, da je šlo za “neko serijo večinoma povsem zmedenih izjav”.

V oddaji so bile sicer zbrane izjave učiteljev, ki nasprotujejo testiranju in pravnikov, ki navajajo neumnosti. In tu je bilo še nekaj mnenj “naivnežev”, ki niso vedeli, za kako slabo oddajo so podali svoje izjave. “Televizija Slovenija je novinarsko v povprečju žal bistveno slabša od Radia Slovenije in daleč od visokih standardov oddaj Fokus in Inšpektor na Pop TV.” 

Fizik, filozof in avtor številnih knjižnih uspešnic Sašo Dolenc. (Foto: sta)

Glede “profesionalnosti” nacionalne RTVS je bilo že veliko povedanega. Med drugim smo poročali o cenzuri prispevkov in izjav posameznih novinarjev (Tina Mamića v zadevi Thompson, Nejca Krevsa – pogovor z izraelskim veleposlanikom), širjenju zlonamerne politične propagande (denimo novinarka Jelena Aščić v zvezi z Zakonom o vodah), nesramnem vpadanju v besedo gostov (to počne Erika Žnidaršič v oddaji Tarča), manipuliranju z informacijami (prispevek v Tarči avtorstva novinarke Nataše Markovič).

Kdo ustvarja oddajo Tednik?
Televizija Slovenija naj bi predstavljala vrh novinarskih izkušenj in znanja, toda dosedanje izkušnje kažejo, da temu ni tako. Urednica oddaje je Jelena Aščić, pod seboj pa ima veliko novinarsko ekipo. Za primerjavo: S toliko novinarji televizijski del Nova24TV ustvarja celoten televizijski program in bistveno kvalitetnejše oddaje od Tednika.

Uredniško-novinarska ekipa Tednika.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine