31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Finančna pomoč čebelarjem zaradi slabe sezone v čebelarstvu

Piše: L. B.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je danes, 2. septembra, sestal s predstavniki Čebelarske zveze Slovenije in strokovnega odbora za čebelarstvo pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. Predstavniki čebelarjev so izpostavili, da je letošnja sezona v čebelarstvu izjemno slaba, kar potrjujejo tudi podatki merilnih postaj za spremljanje medenja v okviru Javne službe za napovedovanje medenja.

Na podlagi predloženih podatkov je ministrstvo ocenilo, da čebelarji potrebujejo nujno pomoč, zato bo pripravilo pravne podlage za dodelitev finančne pomoči.

Ministrstvo predlaga, da se podpora v višini devet evrov na čebeljo družino izplača čebelarjem, ki imajo  najmanj 150 čebeljih družin in so bodisi pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik ali fizična oseba, ki je bila na 30. junij 2021 pokojninsko in invalidsko zavarovana kot kmet. Pomoč v višini trinajst evrov na čebeljo družino se dodeli za ekološke čebelarje, ki imajo najmanj deset čebeljih družin. Finančna pomoč za čebelarje z deset do 149 čebeljih družin pa bi znašala 6,5 evra na čebeljo družino.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine