13.6 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Ferjan: Nedeljske volitve so bile nezakonite

Kandidat za poslanca na Listi novinarja Bojana Požara Gašper Ferjan meni, da so bile nedeljske volitve nezakonite. Zmotilo ga je, da sta poslanki DeSUS Marija Antonija Kovačič in SMC Vlasta Počkaj s podpisi omogočili kandidaturo Dobre države in Stranke Alenke Bratušek. Na Državna volilni komisiji nepravilnosti zanikajo.

Nepredstavljivo je, da bi poslanci druge stranke brez lastnega izstopa oz. pristopa k novi stranki podali podpis h kandidaturi konkurenčne stranke, je ocenil Ferjan. Po njegovem mnenju gre za odmik od demokratične ureditve iz ustave in dokaz, da stranke SMC, DeSUS, DD in Stranko Alenko Bratušek “v resnici obvladujejo strici iz ozadja oz. neformalne skupine vpliva in moči, ki kršijo ustavno določilo, da morajo na volitve/oblikovanja mandatov poslancev odločilno vplivati volivci”.

Dodal je še, da so v konkretnih primerih na oblikovanje mandatov vplivale stranki tuje osebe. Sporno se mu zdi tudi, da se tako SMC kot DeSUS poslužujeta enake metode uporabe podpisov najmanj treh poslancev za nastop na volitvah, kar pomeni, “da je njihova pravica nastopanja na volitvah preko podpisov poslancev že izčrpana”.

Direktor službe Državne volilne komisije Dušan Vučko je zanikal, da bi bilo pri postopku kandidature omenjenih strank karkoli narobe. Po njegovih besedah “je šla podpora enega poslanca samo eni kandidatni listi”. Kovačičeva je dala svoj podpis samo za kandidaturo Dobre države, Počkajeva pa za Stranko Alenke Bratušek. “Obrazce za podporo potrjuje mandatno-volilna komisija DZ. Z obrazcem poslanec prosto razpolaga, ko ga odda eni kandidatni listi, ga ne more oddati drugi,” je še pojasnil.

Zadnje novice

Sorodne vsebine