11.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Evropsko identiteto lahko krepimo z evropskimi programi in dejanji, kot je bilo poimenovanje dvorane po dr. Jožetu Pučniku

Evropski poslanec dr. Milan Zver je včeraj in danes sodeloval na medparlamentarnem srečanju odbora za kulturo Evropskega parlamenta s člani nacionalnih parlamentov, predstavniki Evropske komisije, Sveta in Unesca. Na srečanju so predstavniki iz različnih držav spregovorili o evropski kulturni dediščini in o ukrepih za krepitev evropske identitete.

 

Dr. Zver, ki idejo evropskega leta kulturne dediščine podpira že od samega začetka, je na srečanju izpostavil pomen tega, da bi poučevanje o evropski kulturni dediščini in identiteti moralo postati neločljivi del šolskih programov v državah članicah. Še več, dr. Zver je prepričan, da bi poučevanje o evropski kulturni dediščini moralo postati tudi del vseživljenjskega učenja, kajti »tako mlade kot starejše bi morali poučiti o naši, evropski identiteti ter naši skupni, evropski kulturi.« »Poznavanje kulturne dediščine nam omogoča, da razumemo preteklost, prav tako pa lahko s tem znanjem gradimo boljšo prihodnost,« je ob tem dejal evropski poslanec in pri tem pozdravil številne aktivnosti, ki v okviru evropskega leta kulturne dediščine potekajo po celotni Evropi.

Ob razpravi, ki je namenjena tudi iskanju načinov širjenja pozitivnih vidikov evropskega leta kulturne dediščine po letu 2018, je dr. Zver izpostavil, da je ena od poti, kako nadaljevati s krepitvijo evropske identitete, množica različnih evropskih programov, med njimi Creative Europe,  Erasmus+, Europe for Citizens, Horizon 2020 in drugi. Pri tem je izpostavil številne prednosti, ki jih omenjeni programi ponujajo vsakemu državljanu države članice EU.

Milan Zver medparlamentarno srečanje

Evropski poslanec je spomnil tudi na organizacijo slovenskega dneva kulture, ki je potekal v Bruslju pred dobrim mesecem dni. Takrat so različne organizacije iz Slovenije v osrčju Belgije prikazale bogato in raznoliko slovensko kulturo ter etnološke značilnosti. »Že takrat sem izpostavil, da je kultura močno odvisna od demokracije, kar naj bolj konkretno ponazorim s svojim primerom. V kolikor Slovenija pred 27 leti ne bi stopila na pot samostojnosti in demokratizacije, se slovenska kultura na ta način ne bi mogla predstavljati pred Evropskim parlamentom. Tudi ti zgodovinski dogodki demokratizacije v Vzhodni Evropi torej predstavljajo velik del evropske kulturne dediščine,« je poudaril evropski poslanec. Ob tem je še spomnil na poimenovanje ene od dvoran v Evropskem parlamentu po velikem Slovencu, očetu slovenske države, dr. Jožetu Pučniku. »To poimenovanje vidim kot znak spoštovanja tako slovenske kot tudi evropske identitete in zelo ponosen sem na ta dosežek,« je še povedal dr. Milan Zver.

Zadnje novice

Sorodne vsebine