15.6 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Evropa išče prestolnico pametnega turizma. Ljubljana finalistka!

Piše: Jože Jan 

Za naziv »Evropske prestolnice pametnega turizma 2022« se potegujejo poleg Ljubljane še španski Palma in Valencia, francoska Burdeos, danski Kobenhavn, irski Dublin in italijanske Firence. 

Sedem finalistov si prizadeva postati ena od dveh evropskih prestolnic pametnega turizma 2022. »Pametni turizem« se v tem primeru nanaša na posebne kategorije, v katerih se ocenjujejo mesta: cilj te pobude Evropske unije je izpostaviti dosežke evropskih mest na štirih področjih: dostopnosti, trajnosti, digitalizaciji ter kulturni dediščini in ustvarjalnosti.

Teh sedem tako različnih mest po geografiji, ritmih, razpoloženju, glasbi in meteorologiji je bilo izbranih med tridesetimi mesti iz šestnajstih držav. Ni presenetljivo, da lokalne oblasti iščejo pečat »Evropska prestolnica pametnega turizma«, ki je v tretji izdaji. Zmagovalca leta 2019 sta bila Helsinki in Lyon, leta 2010 pa Göteborg in Málaga.

Nagrado, ki jo bosta prejela zmagovalca, sestavlja podpora strokovnjakom za komuniciranje in razvoj blagovnih znamk, za izdelavo promocijskega materiala in organizacijo dejavnosti za povečanje prepoznavnosti v Evropi. Tako imenovani pametni turizem je povezan z inovativnim, trajnostnim in vključujočim razvojem turizma.

Odločitev o zmagovalcih bo znana v mesecu novembru, pred tem pa bodo predstavniki finalistov pred evropsko žirijo predstavili svoje programe in napovedi za leto 2022.

 

Vir: El país , Španija 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine