16 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Eva Irgl: Italijanske radijske postaje že več let motijo sprejem slovenskih radijskih postaj v Sloveniji

 Poslanka SDS Eva Irgl je na ministra za javno upravo Rudija Medveda naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z vprašanjem vpadanja na frekvence, ki so po ženevskem sporazumu dodeljene slovenskim radijskim postajam.

 

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani gospod minister Rudi Medved!
   
Nedavno so mediji poročali o tem, da je italijansko kasacijsko sodišče 11. 9. 2018 dokončno odločilo, da mora ena izmed slovenskih radijskih postaj plačati odškodnino. Tako je Italijansko vrhovno sodišče je dokončno zavrnilo pritožbo ene izmed slovenskih radijskih postaj, ki mora zaradi motenja radijskih frekvenc italijanske postaje plačati 150 tisoč evrov odškodnine, skupni znesek pa bi lahko dosegel več milijonov evrov. Gre za frekvenco, ki po mednarodnem dogovoru pripada izključno Sloveniji. Podobna usoda zdaj grozi tudi drugim slovenskim radijskim postajam na meji za Italijo.

Dejstvo je, da italijanske radijske postaje že več let zasedajo slovenske frekvence in motijo sprejem slovenskih radijskih postaj v Sloveniji. Zadnja leta pa so italijanske radijske postaje pri italijanskih sodiščih začele celo vlagati tožbe zoper slovenske radijske postaje. 

Glede na navedeno vas sprašujem: 

Kakšne ukrepe nameravate predlagati z vidika delovnega področja ministrstva, ki ga vodite glede vpadanja italijanskih radijskih postaj na frekvence slovenskih radijskih postaj in s tem zaščite radijski frekvenc ter kdaj?

Zadnje novice

Sorodne vsebine