7.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Eurostat: Slovenija zabeležila najvišjo mesečno stopnjo rasti gradbeništva v EU in podpovprečno inflacijo!

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Obseg gradbenih del v območju z evrom se je septembra glede na avgust zvišal za 0,9 odstotka in v EU za 1,2 odstotka, glede na september lani pa je bila rast 1,5- oz. 1,8-odstotna, je objavil evropski statistični urad Eurostat. Največjo rast na mesečni ravni je imela Slovenija, bila je kar 8,5-odstotna. Inflacija za mesec oktober je po podatkih Eurostata 3,5 odstotka. S tem se uvrščamo med države z nižjo rastjo cen.

Pozitivna gospodarska aktivnost države se kaže tudi na področju gradbeništva, kjer je Slovenija z 8,5 odstotno mesečno rastjo prepričljivo “premagala” vse države v Evropski uniji.

Do septembrske rasti prihaja po padcu v avgustu. Takrat je območje evra na mesečni ravni beležilo 1,4-odstotni padec in na letni ravni 2,6-odstotnega, v območju EU pa se je obseg gradbenih del tako na mesečni kot letni ravni skrčil za 1,8 odstotka. Septembra se je v območju z evrom obseg del v mesečni primerjavi na gradbenih inženirskih objektih povečal za 2,6 odstotka, na stavbah pa za 0,9 odstotka. V EU je bila rast 2,0- oz. 1,2-odstotna.

Med članicami, za katere so bili na voljo podatki, so največje mesečne rasti beležile Slovenija (+8,5 odstotka), Švedska (+6,0 odstotka) in Madžarska (+4,1 odstotka). Največje padce so imele Romunija (-4,9 odstotka), Slovaška (-3,8 odstotka) in Poljska (-1,9 odstotka).

Image

Na letni ravni pa se je obseg del septembra v območju z evrom na gradbenih inženirskih objektih povečal za 1,8 odstotka in na stavbah za 1,5 odstotka. V EU je bila rast 2,3- oz. 1,5-odstotna. Največje rasti so imele Madžarska (+14,3 odstotka), Finska (+6,0 odstotka) in Poljska (+4,3 odstotka), največje padce pa Romunija (-14,2 odstotka), Španija (-7,2 odstotka) in Slovaška (-1,6 odstotka). Slovenija je imela na letni ravni 0,7-odstotno rast obsega gradbenih del.

Pozitivne novice prihajajo tudi s področja rasti cen, kjer se Slovenija uvršča med države z nizko inflacijo. Inflacija za mesec oktober je bila 3,5 odstotna, medtem ko je bilo povprečje v EU 4,1 odstotno. Država z najvišjo inflacijo je Litva (8,2 odstotka), najnižjo inflacijo beleži Malta (1,4 odstotka).

 

Image
foto: Eurostat

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine