9.9 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

ESČP: Slovenska sodišča Andreju Prebilu kršila pravico do poštenega sodnega postopka

ESČP je danes s sodbo Prebil proti Sloveniji (29278/16) odločilo, da je Slovenija kršila pravico do poštenega postopka (6. člen konvencije), saj Višje sodišče v Ljubljani ni vsebinsko odločilo o njegovi pritožbi, ampak jo je procesno zavrglo.

 

Maja 2014 je bil Andrej Prebil, danes član uprave DUTB, odstavljen iz nadzornega sveta gospodarske družbe A, ne da bi bil o tem obveščen in brez predpisanega postopka. Okrožno sodišče v Ljubljani je junija 2014 odločitev gospodarske družbe potrdilo. Višje sodišče v Ljubljani je januarja 2015 Prebilovo pritožbo zavrglo, češ da nima pravnega interesa, saj je medtem njegovo mesto v nadzornem svetu že zasedla druga oseba. Prebil je pred ustavnim sodiščem zatrjeval, da sta mu Okrožno in Višje sodišče v Ljubljani kršila pravico do poštenega postopka, a senat ustavnega sodišča, ki so ga sestavljali dr. Etelka Korpič Horvat, dr. Dunja Jadek Pensa in dr. Jan Zobec, Prebilove ustavne pritožbe novembra 2015 ni sprejel v obravnavo.

Pred ESČP je Slovenija zatrjevala, da pravici dostopa do sodišča in do kontradiktornega postopka nista absolutni pravici in da v nepravdnih postopkih teh pravic ni. ESČP je odločilo, da slovenska sodišča niso pravilno razlagala konvencije in bi morala Prebilu omogočiti dostop do sodišča in vsebinsko odločati o njegovih pritožbah. Slovenija mu mora plačati 8.000 evrov odškodnine in povrniti 2.560 evrov stroškov.

Prebil je vodil Hotele Bernardin, pred tem zasedal mesto predsednika uprave družbe Sava Turizem in vodil Hotel Lev.

Prebila je zastopal odvetnik Marko Šušmelj.

POVEZAVA do sodbe.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine