3.5 C
Ljubljana
četrtek, 1 decembra, 2022

Erjavec z madžarskim kolegom o obrambnem sodelovanju med državama

Obrambni minister Karl Erjavec se je danes v kraju Gosztola blizu slovensko-madžarske meje srečal z madžarskim kolegom Tiborjem Benkom, s katerim sta govorila o dvostranskem sodelovanju med državama na obrambnem in vojaškem področju. Izmenjala sta tudi mnenja o aktualnih varnostnih vprašanjih v regiji.

Erjavec je v telefonski izjavi za STA dejal, da je sodelovanje med Slovenijo in Madžarsko na obrambnem področju zelo razvito, saj sta imeli samo letos 21 skupnih aktivnosti, od tega 10 v Sloveniji in 11 na Madžarskem.

Najpomembnejši projekt v okviru zveze Nato je nadzor slovenskega zračnega prostora, ki ga izvajajo madžarske letalske sile skupaj z italijanskimi. Državi sodelujeta tudi v različnih poveljstvih, na primer v poveljstvu za integracijo sil na vzhodnem krilu zavezništva, kjer je en slovenski podčastnik, in v letalski bazi v Papi, kjer sta dva slovenska častnika, je navedel Erjavec.

Spomnil je, da so na oktobrskem zasedanju obrambnih ministrov Nata v Bruslju skupaj z obrambnimi ministri Hrvaške, Madžarske in Bolgarije podpisali sporazum o ustanovitvi večnacionalnega centra za usposabljanje helikopterskih posadk za izvajanje nalog specialnih letalskih sil v Zemuniku pri Zadru.

“Za nas je to izjemnega pomena, ker imamo kar močno helikoptersko floto, ki jo želimo še razširiti. Smo tik pred odločitvijo o nakupu treh helikopterjev za nujno medicinsko pomoč,” je povedal minister.

V okviru EU z Madžarsko sodelujemo v evropskem obrambno-varnostnem stebru, ki je znan pod angleško okrajšavo Pesco, kjer sodelujemo v različnih projektih. Erjavec je omenil še madžarsko pobudo za ustanovitev večnacionalnega divizijskega poveljniškega centra, ki bi pokrival te del Evrope. Madžari so poleg Slovenije v ta center povabili še Hrvaško, Slovaško in Češko. Kot je dejal Erjavec, se Slovenija za sodelovanje še ni odločila.

Erjavec in Benko sta govorila tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu. Po besedah slovenskega obrambnega ministra sta ugotovila, da situacija v tej regiji ni stabilna, poleg napetosti med posameznimi državami pa grožnjo predstavljajo tudi množične migracije in radikalizacija. Izrazila sta tudi zaskrbljenost, da bi prišlo do ponovitve migracijskega vala.

To je bil prvi dvostranski obisk Erjavca v tujini, odkar je prevzel obrambni resor.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine