6.9 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

Erjavec Bratuškovi: Takega fiaska gotovo nisem nikoli doživel

Napeti odnosi v koaliciji, ki se je zatresla zaradi nasprotovanja SAB noveli zakona o izvrševanju proračuna, odmevajo tudi danes. “Takega fiaska gotovo nisem nikoli doživel, da bi moral na seji vlade spremeniti stališče organov stranke,” je predsednico SAB Alenko Bratušek danes zbodel prvak DeSUS Karl Erjavec.

Erjavec, ki je večkrat pogojeval obstanek DeSUS v koalicijah z zahtevami, vezanimi na pravice upokojencev, trdi, da DeSUS ni nikoli izsiljevala, ampak “so pričakovali, da se določene dogovorjene stvari tudi izpeljejo”.

“A ko sem jaz izvajal pritisk na ostale koalicijske partnerje, sem tudi nekaj dosegel in uspel,” je Erjavec v izjavi novinarjem po današnji seji organov stranke dregnil Bratuškovo. Dodal je, da je treba vedeti, do kam lahko napenjaš elastiko in kje je trenutek, ko lahko slednja poči.

SAB je namreč pred četrtkovo sejo vlade napovedala, da predloga zakona o izvrševanju proračuna zaradi sredstev za letni dodatek upokojencev, pri katerih se po njihovem mnenju varčuje, ne bo podprla. A je po ostrem nastopu premierja Marjana Šarca vlada predlog sprejela soglasno.

Za Erjavca je to zelo pomembno, saj lahko vlada deluje naprej. Sicer pa je bil po njegovih ocenah vihar nepotreben, saj da je bil dogovor na sobotnem koalicijskem vrhu glede letnega dodatka upokojencem zelo jasen. Bratuškova pa je “prehitela in dejala, kar ni bilo res dogovorjeno”, je dejal Erjavec, ki upa, da do takšnih situacij ne bo več prihajalo. Premier je po njegovih navedbah tudi javno povedal, da je nezadovoljen z nekaterimi potezami SAB, ki vznemirjajo celo koalicijo.

Prvak DeSUS je priznal, da je bila razprava na seji vlade precej burna, saj gre nenazadnje za najpomembnejši dokument in so tudi odločali o usodi koalicije. Spomnil je, da so tako pomembne dokumente, kot so proračunski, vedno sprejemali soglasno, če se kdo ni strinjal, pa je preprosto odšel iz koalicije. Kako bi manjšinska vlada delovala še z enim partnerjem manj, pa je treba po njegovih navedbah vprašati Šarca.

V DeSUS pričakujejo, da se bodo odnosi izboljšali in bodo poskušali uresničiti dogovore iz koalicijskega sporazuma. “Res pa je, da slednji zahteva širši finančni okvir, kot ga je trenutno sposoben proračun”, je priznal Erjavec in dodal, da vseh zavez ni mogoče uresničiti. Ko so sestavljali sporazum, namreč po njegovih navedbah niso sproti računali, kakšne finančne posledice ima posamezen ukrep.

V DeSUS so sicer danes opravili analizo rezultatov lokalnih volitev. V stranki so zadovoljni in ugotavljajo, da je preveč kandidatnih list, kar po njihovem ubija strankarsko demokracijo.

Erjavec je spomnil, da je DeSUS med parlamentarnimi strankami po rezultatih na petem mestu, med strankami koalicije pa na drugem. Tudi na tem mestu se je obregnil posebej ob SAB, ki je na volitvah za mesta v občinskih svetih prejela dobrih 31.000 glasov manj kot DeSUS. Rezultati so botrovali tudi zadnjemu dogajanju, je ugotavljal Erjavec.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine