1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Epidemiologinja območne enote NIJZ Maribor pojasnila podrobnosti okrog okuženega zdravnika z južnoafriškim sevom: Vsi stiki do sedaj negativni

Piše: Nina Žoher (Nova24TV)

Včeraj je bilo opravljenih 1.451 PCR testiranj in 9.256 hitrih antigenskih testov. S PCR testiranji je bilo potrjenih 243 novih okužb. Sedem dnevno povprečno število okužb po danes objavljenih podatkih NIJZ znaša 768. Število hospitaliziranih pa danes znaša 543, kar pomeni, da se je v zadnjih dneh ponovno nekoliko povečalo. Celotna država je še zmeraj obarvana oranžno. Obalno-kraška regija je še vedno obarvana v rdečo. Ima namreč še vedno najvišjo 14-dnevno incidenco na 100 tisoč prebivalcev. Ta namreč znaša 829, v Sloveniji pa ta znaša 504.

Danes se v bolnišnicah zdravi 543 pacientov, 14 več kot v nedeljo oziroma 30 več kot v soboto. Včeraj v bolnišnice sprejetih 41 pacientov, 39 pacientov pa v soboto. V soboto in nedeljo skupaj odpuščenih 32 pacientov. Umrlo je 11 oseb.

Tekom poti so se večkrat testirali
Epidemiologinja Sanja Vuzem iz območne enote NIJZ-ja Maribor je na današnji novinarski konferenci povedala, da je epidemiološka služba območne enote Maribor NIJZ-ja je v sredo izvedla epidemiološko poizvedovanje pri potrjenem primeru covida pri osebi, ki prihaja iz mariborske regije in je zaposlena v zdravstveni ustanovi. Okužba je po besedah Vuzemove potekala v blažji obliki. Tekom epidemiološkega poizvedovanja so prišli do ugotovitve, da je oseba v februarju potovala na območju Afrike skupaj s še tremi osebami. Med potovanjem so se večkrat testirali in vsakič so bili negativni na covid-19. Prav tako so po besedah Vuzemove izpolnili vse potrebne pogoje za vkrcanje na letalo za vrnitev domov.

Vse štiri osebe so se po vrnitvi prav tako testirale in rezultati so bili negativni. Iz tega razloga se je oseba v torek, 23. februarja, tudi vrnila nazaj na delovno mesto, kjer je ta v zaščitni opremi opravljala svoje delo. Ker je oseba po nekaj dneh začutila slabo počutje, se je odstranila z delovnega mesta, opravila bris in odšla v samoizolacijo. O tem pa je bil obveščen tudi delodajalec. “Oseba je tako ravnala v skladu s protokolom in upoštevala vsa načela previdnosti,” je izpostavila Vuzemova.

Vsi stiki na testih negativni

Ob vzpostavitvi indikacije za sekvenciranje genoma, se je izkazalo, da gre za južnoafriški sev. “Testiranje ostalih udeležencev potovanja, so podali sledeče rezultate: dve osebi sta razvili blage simptome prehlada in ponovno opravili testiranje dne 24. februarja, rezultati so bili pozitivni. Ena oseba, ki je bila ravno tako kot okužena oseba popolno cepljena, ni razvila nobenih simptomov okužbe in je bila tudi ob kontrolnem odvzemu brisa negativna.” Visokorizični stiki, to so bile štiri osebe, so bili po besedah Vuzemove napoteni v domačo karanteno. Nizkorizičnim stikom pa so bila posredovana navodila o samoopazovanju, striktnem izvajanju vseh preventivnih ukrepov in naknadnega testiranja na delovnem mestu. “Vsi stiki, tako nizko kot visokorizični, so redno testirani in do današnjega dne so bili vsi rezultati negativni,” poudarja. Vsi pacienti, ki so bili v stiku z okuženim zdravnikom, so bili povabljeni na testiranje. Vsi, ki so se vabilu odzvali, so bili negativni. V odgovoru na novinarsko vprašanje je Vuzemova pojasnila, da imamo za enkrat pri nas en primer južnoafriškega seva. Ob tem pa je poudarila, da je povsem možno, da so v državi drugi primeri, a za njih še ne vemo.

Iz omenjenega primera je po besedah Vuzemove razvidno, da se lahko okužba pojavi tudi pri popolnoma cepljeni osebi, še posebej, kadar gre za nove različice virusa. “Običajno je ta okužba blažja. Cepljenje nas torej izjemno dobro ščiti pred težjo obliko bolezni z zapleti, ki bi potencialno zahtevala bolnišnično zdravljenje. Večina ljudi, ki se cepi, pa je dejansko zaščitena tudi pred samo okužbo. To lahko vidimo tudi pri drugem primeru sopotnika na potovanju, ki pa se ni okužil.” Cepljenje proti covidu tako po besedah Vuzemove ostaja izjemno pomembno tako za zaščito posameznika kot tudi zaščito celotne družbe.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine