24.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Epidemija se le počasi umirja

Piše: Petra Janša

Epidemija novega koronavirusa se v Sloveniji umirja počasneje kot v drugih evropskih državah. Takšno situacijo imamo ves čas od začetka drugega vala. To so specifike določene države in to je treba upoštevati pri ukrepih, opozarja infektologinja Bojana Beović.

»Mislim, da bomo morali pri nas, dokler ne bo cepljenih dovolj ljudi, upoštevati določene ukrepe in na osebni ravni poskrbeti, da bomo zaščiteni,« je opozorila vodja vladne skupine za cepljenje Bojana Beović. Prejšnji teden je v nekaterih slovenskih mestih potekalo cepljenje brez prejšnjega naročanja, v nekaterih mestih pa poteka tudi ta teden.

Enakomerno dostopno cepivo

»Takšen način cepljenja bi cepljenje pospešil. Takšne so izkušnje v več mestih, kjer so se za to odločili. Treba pa je poskrbeti, da je cepivo enakomerno dostopno vsem državljanom in da so v ospredju še posebej ranljive skupine, tako da se prioritetno cepijo starejši, ki še niso bili cepljeni, in tisti, ki imajo hude kronične bolezni,« meni Beovićeva. Kmalu pa se bo začelo tudi cepljenje mladostnikov, saj je, kot je pojasnila, cepivo v EU že registrirano za mladostnike nad 12 let. Vendar mora javna agencija za zdravila po njenih besedah urediti dokumentacijo, da bo cepljenje lahko potekalo tudi v Sloveniji. To naj bi se zgodilo že kmalu.

Zeleni sredi avgusta?

Epidemija v Evropi se umirja. Na posodobljenem zemljevidu Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni je vse več držav obarvanih oranžno. Slovenija ostaja rdeča, a se bliža merilom za oranžno barvo. Evropsko merilo za oranžno fazo je 150, kar bi z nadaljevanjem upadanja števila okužb lahko dosegli še ta mesec, je dejal Leon Cizelj z Inštituta Jožef Stefan. »Po evropski lestvici bomo v drugi polovici junija verjetno še vedno v oranžni coni, evropska zelena bo nastopila približno sredi avgusta. Za zdaj kaže, da se to ne bo zgodilo veliko prej.« Epidemijo po Evropi tudi pri nas močno zavira cepljenje. »Vendar cepljenje ni edina zavora, še vedno je velika zavora tudi naše vedenje. Morda je zdaj pol-pol – polovico k umirjanju prispeva cepljenje, drugo polovico naše vedenje,« je še dodal Cizelj.

Sprostili nekatere ukrepe

Vlada je s ponedeljkom sprostila nekatere ukrepe na področju izvajanja dimnikarskih storitev, gradbenih del in kongresne dejavnosti. Zrahljala je omejitve pri ponujanju nastanitev in pri predpisanem zagotavljanju prostora na stranke v trgovskih centrih. Izvajanje kongresne dejavnosti je še naprej omejeno s pogojem PCT (preboleli, cepljeni, testirani) tako za zaposlene kot tudi za obiskovalce. Ne velja pa več omejitev na polovično zasedenost zmogljivosti fiksnih sedišč, zdaj je dovoljena 75-odstotna zasedenost.

Na odprtih površinah, kjer ni fiksnih sedišč, mora biti med postavljenimi sedeži najmanj en meter razdalje. Razdalja med osebami, ki niso na sediščih, mora biti najmanj 1,5 metra, razen če gre za osebe iz istega gospodinjstva.

Spremembe tudi pri hrani in v trgovskih centrih

Vlada je zrahljala tudi omejitve pri ponujanju nastanitev. Obrati do 60 nastanitvenih enot lahko ponujajo nastanitvene storitve do 45 enot. Nastanitveni obrati, ki imajo nad 60 nastanitvenih enot, pa lahko ponujajo storitve do 75 odstotkov zasedenosti nastanitvenega obrata, kar velja tudi za kampe.

Novost je dostopnost bazenov za vse goste, ki izpolnjujejo pogoj PCT. Ta pogoj morajo izpolnjevati tudi zaposleni. Zasedenost razpoložljivih zmogljivosti je omejena na 75 odstotkov. Vlada je ukinila prepoved uživanja hrane in pijače pri osebnem prevzemu na prevzemnih mestih. Trgovski centri morajo po novem za posamezno stranko zagotavljati deset kvadratnih metrov, ne pa več 20 kvadratnih metrov.

Veljaven tudi hitri test

Vlada je izdala tudi odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Odlok je začel veljati 5. junija in velja do vključno 13. junija 2021. Tako lahko brez napotitve v karanteno na domu v Slovenijo vstopi tudi oseba, ki predloži dokazilo o negativnem rezultatu testa PCR ali testa HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa. Test PCR je ustrezen, če je opravljen v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet in če je opravljen v Turčiji.

Test HAG je ustrezen, če je opravljen v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet in v Turčiji ter je hkrati naveden na skupnem seznamu hitrih antigenskih testov. Veljajo testi HAG vseh proizvajalcev s seznama ne glede na to, ali so označeni z rumeno ali belo barvo.

Za prebolevnike in cepljene osebe ni sprememb in lahko vstopijo brez napotitve v karanteno.

Prihod z varnega območja

Oseba, ki prihaja z območja, ki ni na rdečem ali temno rdečem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če ob vstopu predloži dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki ni na rdečem ali temno rdečem seznamu. Novo pri tem je, da mora oseba dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve vanjo, če je to obdobje krajše od pet dni. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na rdečem oziroma temno rdečem seznamu.

Pomoč sosednje Madžarske

Madžarska je Sloveniji posodila 300.000 odmerkov cepiva proti COVID-19 proizvajalca AstraZeneca. Kot je minulo sredo v izjavi ob predaji cepiva pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, bo Slovenija cepivo vrnila predvidoma jeseni ali do konca leta. Tako premier Janez Janša kot minister Poklukar sta se zahvalila madžarskemu ministru za zunanje zadeve in trgovino Petru Szijjartu za pomoč sosednje države. »S to izposojo bo Slovenija do poletja ustavila epidemijo in lahko računamo na sproščeno poletje. V kratkem bomo izdali tudi evropski certifikat za prosto prehajanje meja, ki bo cepljenim, prebolevnikom ali testiranim omogočal prosto gibanje po Evropi. Sporočilo mojim sodržavljanom v tem trenutku je, da moramo biti v naslednjih tednih še vedno previdni, saj je število okužb pri nas še vedno nad evropskim povprečjem,« je dejal premier in opomnil, da še vedno veljavni ukrepi za omejitev širjenja okužb lahko preprečijo hujše posledice. »Pred nami je nekaj tednov tekme s časom, v kateri bomo zmagali s pomočjo dodatnih odmerkov cepiva. Od danes ni več vrst, cepi se lahko vsak, ki se želi prosto gibati in skrbeti za svoje zdravje in zdravje drugih,« je še dodal Janša.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine