13.3 C
Ljubljana
nedelja, 3 marca, 2024

Emil Rojc za Demokracijo: S sedanjo vlado smo sklenili nekaj dogovorov, ki jih z levosredinskimi nismo mogli

Piše: Vida Kocjan 

»Stališče, ki ga ima sedanja opozicija glede nadzora državne meje, je zame nesprejemljivo in po mojem mnenju škodljivo tako za našo državo kot za celotno Evropsko unijo,« je v pogovoru za Demokracijo dejal ilirskobistriški župan Emil Rojc.

Demokracija: Že večkrat ste izrazili zadovoljstvo s sodelovanjem zdajšnje vlade in poudarili, da ste v občini v zadnjem času ugodno rešili več odprtih problemov. Zadnji je nedvomno dogovor o sodelovanju občine in ministrstva za obrambo, ki bo sofinanciralo nekatere projekte lokalne infrastrukture. Pri tem sta bili omenjeni graditev heliporta in obnova vaškega doma Zabiče. Kaj konkretno to pomeni za občino, kakšne težave vam je to prinašalo doslej?

Rojc: Zdaj kot pristajalno mesto za reševalni helikopter uporabljamo nogometno igrišče. Žal je to moteče za okoliške prebivalce. V slabem vremenu pa takšna rešitev pomeni dodatno oviro za reševalce in neprijetnost za poškodovano osebo. Urejeno pristajalno mesto bo pomenilo večjo varnost za vse udeležence helikopterskega prevoza. Poleg reševalcev bo lahko heliport  za svoje potrebe uporabljala tudi Slovenska vojska in policija.

Demokracija: Ministrstvo za obrambo bo plačalo tudi nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), na katerem deluje strelišče Bač. Zakaj so bili pri tem zapleti, da je moralo o tem odločiti Ustavno sodišče RS? kako dolgo brado ima ta zadeva?

Rojc: Občina Ilirska Bistrica ni bila v sporu z MORS glede plačila NUSZ in ga v preteklih letih tudi nismo zahtevali. Odločitev Ustavnega sodišča RS, ki se je nanašala na sodni spor med MORS in Občino Postojna, pa je postavila sodno prakso, na podlagi katere smo morali tudi mi spremeniti občinski odlok in NUSZ obračunati tudi za zemljišča v lasti Slovenske vojske. Glede na to, da takšna odločitev pomeni za MORS na letni ravni dodaten nepričakovan strošek v višini približno 750.000 evrov, in glede na to, da imamo do sedaj sklenjeno medsebojno pogodbo o sofinanciranju, sem presodil, da se je treba o tem pogovoriti. Zato sem povabil ministra Mateja Tonina na obisk. Dogovor smo sklenili v obojestransko  korist. Tako občina kot ministrstvo za obrambo si želita obdržati korekten medsebojni odnos.

Demokracija: Vlada je povečala tudi povprečnine za občine. Kakšen doprinos je to za občino in koliko vam bo lažje zaradi tega, kako bo to vplivalo na prebivalstvo?

Rojc: V okviru proračuna, ki za občino Ilirska Bistrica znaša približno 11 milijonov evrov, smo v preteklih letih lahko zagotovili nekaj manj kot 3 milijone evrov (lastna sredstva) za investicije.

 Demokracija: Kako ocenjujete, da prejšnje vlade, katerih del je bila tudi SD, ki ste ji pripadali že od začetka, če prav vem, niso prisluhnile tem težavam, kakšno je bilo sodelovanje v tistih časih?

Rojc: Odnos SD do občine Ilirska Bistrica je bil v skladu z načeli sedanje opozicije KUL, ki na ves glas razlaga, da se načrtovana evropska sredstva ne smejo porabiti za provincialne projekte. Mimogrede, takšno razmišljanje je zame žaljivo. Ob tem pa ne vedo ali nočejo vedeti, da za industrijsko cono Plama potrebujemo približno 20 MW nove električne moči, podobno energijsko vrednost plina in cesto, po kateri bomo pripeljali surovine in odpeljali gotove izdelke. Seveda si želimo cesto v takšni obliki, da tovornjaki ne bodo uničili življenja okoliškim prebivalcem. Če bi to imeli, bi imeli investitorja in nekaj sto novih delovnih mest.

(Celoten intervju si preberite v novi številki revije Demokracija.)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine