22.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Ekstremna levica z Brglezom na čelu, ki se očitno spogleduje s teroristično organizacijo Hamas, sama sklicala sejo o priznanju Palestine

Predsednik državnega zbora Milan Brglez, ki je iz vrst SMC-ja, je pozval predsednika Odbora za Zunanjo politiko Jožefa Horvata iz Nove Slovenije, naj nemudoma ponovno skliče sejo Odbora, saj je šlo po njegovem mnenju za zlorabo Poslovnika državnega zbora z namenom preprečevanja demokratične razprave, a Horvat trdi, da je ponovna obravnava nedopustna.

“Pozivam vas, da kot predsednik Odbora za Zunanjo politiko nemudoma skličete sejo Odbora, na kateri bo Odbor opravil razpravo o Predlogu sklepa ter pripravil poslovniško skladno stališče, na podlagi katerega bo omogočena nova izredna seja Državnega zbora. Pričakujem, da boste skladno s tem pozivom sklicali sejo Odbora najkasneje danes do 12.ure. V nasprotnem primeru, bom navedeno sejo Odbora za zunanjo politiko sklical sam, in sicer za danes ob 16.uri.” je zahteval Milan Brglez. Brglez je to tudi storil.

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko (OZP)  namreč ni sprejel odločitve glede priznanja Palestine, ker da brez jasnega stališča vlade ni ustrezne zakonske podlage in da torej odbor ne more odločati o tem vprašanju. Sklep je podprlo deset poslancev, šest jih je bilo proti.

Predsednik odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat je Brglezov poziv zavrnil, hkrati pa se je obrnil na zakonodajno-pravno službo DZ, naj presodi, ali je res prišlo do zlorabe poslovnika in ali je ponovna obravnava predloga sklepa o priznanju Palestine sploh dopustna.

V skladu s poslovnikom DZ ima zdaj, ko je predsednik odbora zavrnil poziv k sklicu nove seje odbora, možnost sklica te seje predsednik DZ, da sam skliče sejo odbora. Sejo bi potem vodil najstarejši podpredsednik odbora. V tem primeru bi bila to Julijana Bizjak Mlakar iz stranke DeSUS. Tako Brglez kot Bizjak Mlakarjeva sta bila sicer v sredo med šestimi poslanci, ki so glasovali proti na koncu sprejetemu sklepu odbora.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine