23.1 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

Ekscesi Dragana Barbutovskega na Twitterju

Piše: Nova24tv

Iz kabineta predsednika vlade so potrdili, da se jim komuniciranje Dragana Barbutovskega, ki se je v teh dneh poslovil od mesta v. d. direktorja Ukoma, ni zdelo primerno. “Stranke, ki sestavljajo vlado, so že v predvolilni kampanji opozarjale na škodljivost sovražnega govora v političnem diskurzu, poleg drugih organov pa se mora tej problematiki v večji meri posvetiti prav Urad Vlade RS za komuniciranje,” so zapisali – mi pa smo se ob tem ponovno spomnili na njegov “venček uspešnic”.

Stranke, ki sestavljajo vlado, so že v predvolilni kampanji opozarjale na škodljivost sovražnega govora v političnem diskurzu, poleg drugih organov pa se mora tej problematiki v večji meri posvetiti prav Urad Vlade RS za komuniciranje. Predsednik vlade zato za v. d. direktorice Urada Vlade RS za komuniciranje predlaga Petro Bezjak Cirman, nekdanjo novinarko RTV Slovenija in sedaj poklicno predsednico sveta delavcev RTV Slovenija in članico Nadzornega sveta RTV Slovenija kot predstavnico zaposlenih. Vlada bo o zamenjavi na mestu direktorja Urada Vlade RS za komuniciranje predvidoma odločala v prihodnjih dneh. Dragan Barbutovski bo v prihodnje zaposlen v Kabinetu predsednika vlade na področju komuniciranja z mednarodno javnostjo,” so nam iz kabineta predsednika vlade odgovorili na vprašanje, ali so zamenjavi Barbutovskega botrovali njegovi “izpadi” na Twitterju.

Eden prvih Twitter ekscesov Barbutovskega je bil ta, da je uporabnici družabnega omrežja zagrozil, da jo bo prijavil in da jo bo Twitter blokiral – njeno mnenje o razsodbi ustavnega sodišča je namreč označil kot širjenje sovražnega govora: “Homoseksualnost ni bolezen. Zaradi širjenja sovražnega govora boste prijavljeni na Twitter in blokirani. Lep pozdrav,” je zagrozil in se tako postavil v vlogo vladnega cenzorja. Temu je sledil niz blokiranja – takratni v. d. direktorja Ukoma je zablokiral tako rekoč vse uporabnike Twitterja, ki mu kakorkoli niso bili po godu. Ko ga je Bojan Požar ujel na laži, je blokiral seveda tudi njega – potem pa ugotovil, da bo še najlažje, če svoj profil zapre za javnost. “Službeni profil vlade ne sme biti omejen le za izbrance, še posebej ne v času krize,” je potezo komentiral nekdanji minister Matej Lahovnik.

A to še ni bilo vse, Barbutovski je med drugim tudi retvital zdaj že slavni Golobov angleški intervju, kjer je prebivalce držav zahodnega Balkana označil za rusofilne in s tem posredno voditelje teh držav, da vodijo politiko proti volji svojih državljanov. Namesto da bi svojega šefa Roberta Goloba poklical in mu svetoval, naj se takšnih izjav vzdrži, ga je celo retvital in opremil z besedami: “Vabljeni k poslušanju.” Barbutovskega namreč ni zanimala vsebina, pač pa je želel pohvaliti Goloba, češ kako dobro govori angleško.

Mesto na čelu Ukoma bo sedaj zasedla žena Primoža Cirmana, Petra Bezjak Cirman – generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je dolgoletni novinarki skrajšal odpovedni rok. “Petra Bezjak Cirman bo tako lahko predvidoma že prihodnji teden začela delo na delovnem mestu direktorice Ukoma,” so v sporočilu za javnost zapisali na RTV Slovenija, ob tem pa so se ji še zahvalili za dolgoletno delo. Bezjak Cirmanova je trenutno tudi poklicna predsednica sveta delavcev RTV Slovenija in članica Nadzornega sveta RTV Slovenija kot predstavnica zaposlenih.

Da ima Bezjak Cirmanova, tako kot njen mož, težave z objektivnim poročanjem in profesionalnim novinarstvom, je med drugim potrdila s tem, da je neposredno podprla ulično nasilje in fizični napad na državni zbor – pri tem pa za nasilje obsodila kar policijo. Jasno je torej, da je Cirmanova žena del leve infrastrukture DNS, ki je v tujino trosila laži, poskrbela pa je tudi za to, da je njen mož redno nastopal na Odmevih in Dnevniku in tako legitimiziral svoj mafijski portal. Po zadnjih, zaenkrat še neuradnih podatkih, naj bi Cirman jeseni odšel na Siol in zasedel mesto odgovornega urednika. “Primož Cirman je eden najboljših, če ne celo najboljši raziskovalni novinar v Sloveniji. Če bo kdaj to želel, ga vzamem v službo kamorkoli,” je morebitni kadrovski premik komentiral predsednik vlade.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine