17.7 C
Ljubljana
sreda, 4 avgusta, 2021

DZ v skladu z ustavno odločbo ukinil omejitev višine sodnih odškodnin za izbrisane

DZ je na izredni seji z 41 glasovi za in enim proti sprejel spremembe zakona o odškodninah za izbrisane. Spremembe ukinjajo omejitev odškodnin za izbrisane v sodnem postopku, omejujejo pa višino obresti, in sicer na največ višino glavnice. Minister Boštjan Poklukar je ob tem ocenil, da bo vprašanje odškodnin za izbrisane zdaj dokončno rešeno.

Notranji minister Poklukar je v današnji dopolnilni obrazložitvi predloga spremembe zakona povedal, da z ukinitvijo omejitve odškodnin, ki jih lahko izbrisani terjajo v sodnem postopku, sledijo ustavni odločbi. Trenutno je višina omejena na trikratnik odškodnine, ki jo lahko izbrisani dobi v upravnem postopku.

Ustavno sodišče je namreč spomladi razveljavilo 12. člen zakona, ki je omejeval odškodnine v sodnem postopku. Odločitev je začela veljati takoj za tiste, ki so zahtevke vložili pred uveljavitvijo zakona, za ostale pa so ustavni sodniki DZ naložili, naj do 13. januarja 2019 sprejme ustrezno ureditev, sicer bo razveljavitev 12. člena začela veljati tudi zanje. Zato je morala vlada zdaj pripraviti ustrezne spremembe zakona.

Poklukar je povedal, da so pri pripravi spremembe zakona izhajali iz stališča, da mora biti rešitev vzdržna za proračun, hkrati pa mora spoštovati odločbo ustavnega sodišča in vprašanje odškodnin tudi dokončno rešiti. Omejitev višine obresti, ki bo sicer veljala le za zahtevke, vložene po uveljavitvi zakona, je po njegovi oceni upravičena glede na stanje in vzdržnost državnega proračuna.

Druge razprave danes ni bilo.

Po podatkih Državnega odvetništva RS omenjena sprememba zadeva 363 tožb, s katerimi zahtevajo skupaj 12,2 milijona evrov odškodnin, ta številka pa bi se lahko z odpravo omejitve višine odškodnine po oceni ministrstva podvojila. Če se k temu doda še obresti, ki bodo omejene na višino glavnice, bi lahko zahtevki državni proračun obremenili za do 52 milijonov evrov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine