15.9 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

DZ prihodnji teden tudi o novelah zakonov o izvrševanju proračuna in o minimalni plači

Državni zbor bo v četrtek na izredni seji odločal o novelah zakonov o izvrševanju proračuna in o minimalni plači, je danes sklenil kolegij predsednika DZ. Na seji bodo opravili tudi prvo obravnavo predloga sprememb zakona o povračilu škode izbrisanim. Izredna seja se bo začela v četrtek ob 12. uri.

Vlada z novelo zakona o izvrševanju proračuna odgovarja na dodatne obveznosti, ki jih je za leto 2019 prevzela država. Zaradi dogovora z občinami o zvišanju povprečnine bo potrebnih dodatnih 32,5 milijona evrov, zaradi druge uskladitve pokojnin v jeseni pa še sedem milijonov evrov. Dodatnih šest milijonov evrov odhodkov bo nastalo v proračunu tudi zaradi vzpostavitve novega proračunskega sklada, ustanovljenega za razvoj nevladnih organizacij.

Predlog novele zakona o minimalni plači, ki so ga pripravili v Levici, s podpisi pa so ga podprle tudi vse koalicijske poslanske skupine, predvideva, da bi se minimalna plača s sedanjih okoli 638 evrov neto prihodnje leto zvišala na 667 evrov, leta 2020 pa na 700 evrov neto. Predlogu so poslanci v prvem branju že prižgali zeleno luč.

Na izredni seji bodo poslanci po nujnem postopku odločali tudi o predlogu zakona o nekaterih koncesijskih pogodbah. Kot je pojasnil generalni sekretar vlade Stojan Tramte, je obravnava zakona po nujnem postopku potrebna, ker Slovenija zamuja s prenosom evropske direktive v domači pravni red, skrajni rok je bil namreč maja. Evropska komisija je namreč na Sodišče EU zoper Slovenijo vložila tožbo zaradi nenotifikacije nacionalnih predpisov in naši državi grozi 8.000 evrov dnevne kazni do dneva izpolnitve sodbe.

Tramte je spomnil, da je ministrstvo za finance že v prejšnjem mandatu pripravilo predlog zakona, s katerim bi evropsko direktivo prenesli v domačo zakonodajo, odbor DZ za finance bi ga moral obravnavati na marčni seji, a vodje koalicijskih poslanskih skupin predloga niso uvrstili na dnevni red. Sledile so volitve, tako zakon do danes ni bil sprejet. “Postopek pred sodiščem EU se medtem nadaljuje, zato je nujno čim hitrejše sprejetje zakona, ki v celoti prenaša direktivo,” je pojasnil Tramte.

Ob tem sta se oglasila predstavnika poslanskih skupin NSi in SDS, Jožef Horvat in Alenka Jeraj, ki sta bila kritična do takšnega načina sprejemanja zakonodaje. “Prosim vlado, da obvesti DZ, koliko takih postopkov nas še čaka, praktično na vsaki seji kolegija obravnavamo predlog za nujno obravnavo zakona. Koliko evropskih direktiv je, ki bi že morale biti implementirane, pa še niso?” je vprašal Horvat.

Jože Tanko (SDS) je glede te teme ocenil, da bi moral biti DZ mesečno informiran o tem, v kateri fazi so prenosi evropskih aktov v nacionalno zakonodajo. Predlagal je tudi, da se v prihodnje evropske direktive v nacionalno zakonodajo prenaša tako, da se ob tem ne poskuša spreminjati še drugih stvari v zakonih. “Če so potrebne kake druge spremembe, naj se zakone novelira posebej. Ne da se pod krinko prenosa evropskih aktov skrije vse druge zadeve,” je dejal Tanko.

Pritrdil mu je tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han: “Če bi mi zgolj implementirali direktivo, nikdar ne bi imeli nobenih zaostankov.” Glede spomladi nasedlega zakona o koncesijskih pogodbah pa je še dodal, da so ga takratni vodje poslanskih skupin ustavili, “ker so hoteli pod krinko direktive spremeniti cel zakon”.

Kolegij predsednika DZ je danes odločil tudi, da se bo v petek ob 12. uri začela redna seja DZ. Potrdili so tudi širitev dnevnega reda seje z dvema aktoma o odreditvi parlamentarne preiskave. Poslanci SDS, NSi in SNS so v torek vložili zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave na področju zdravstva, s katero želijo ugotoviti, kdo je odgovoren za to, da program otroške srčne kirurgije ne deluje varno in kakovostno ter je postal “nacionalna katastrofa”. Koalicijske stranke in Levica pa so dan pozneje v DZ vložile še zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije o financiranju političnih strank.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je danes pozval, naj bo časovnica seje DZ narejena tako, da bo na njej prisotnih čim več ministrov, da bodo lahko odgovarjali na poslanska vprašanja. Ta bodo na vrsti v ponedeljek ob 12. uri. “Na prejšnji seji je manjkalo preveč ministrov,” je bil kritičen Horvat. “Če poslanec sprašuje predsednika vlade ali ministra, mora dobiti resen, relevanten odgovor. Ne more biti odgovor predsednika vlade na poslansko vprašanje opozicijskih poslancev nek stand-up nastop. To so resne zadeve, ključno orodje opozicije, pričakujemo resne in relevantne odgovore,” je dejal.

Jože Tanko (SDS) pa je kritiziral tudi odsotnost ministrov v DZ, ko so na vrsti njihovi zakoni. “Primarna naloga ministra je sodelovanje tudi na sejah DZ, ne pa, da sodelujejo nižji uradniki,” meni.

Zadnje novice

Sorodne vsebine