12.7 C
Ljubljana
sobota, 25 marca, 2023

DZ podprl predlog SDS glede množičnega financiranja za podjetnike

Piše: C. R., STA

DZ je sprejel zakon o izvajanju uredbe EU o evropskih ponudnikih storitev množičnega financiranja za podjetnike, ki so ga pripravili v poslanski skupini SDS. S tem se bo predvsem malim in srednjim podjetjem omogočil lažji dostop do financiranja, predvsem do neobdavčenih virov, je v torek v imenu predlagateljev dejal Janez Magyar (SDS).

Z zakonom se ureja izvajanje uredbe iz leta 2021 o evropskih ponudnikih storitev množičnega financiranja za podjetnike. Gre za vrsto posredovanja, pri katerem ponudnik storitev množičnega financiranja upravlja javnosti dostopno digitalno platformo, prek katere se vzpostavi stik oz. olajša vzpostavitev stikov s potencialnimi vlagatelji ter podjetniki, ki želijo na trgu pridobiti finančna sredstva.

“V Sloveniji zagonska, mala in srednja podjetja danes dodatnih virov za financiranje svojih naložb ne pridobivajo prek množičnega financiranja, medtem ko je tovrstno pridobivanje kapitala v tujini uveljavljeno in koristno,” je pojasnil Magyar. Sam pričakuje, da bo uveljavitev zakona imela ugoden vpliv na gospodarsko rast in ustvarjanje novih delovnih mest.

Zakon je v današnjem glasovanju podprlo 75 poslancev, proti je bil eden. Podpira ga tudi vlada, saj – kot je v torek dejala državna sekretarka na finančnem ministrstvu Saša Jazbec – bodo z njim zagotovljene pravne podlage za ustrezno regulacijo in nadzor storitev množičnega financiranja v Sloveniji. Poleg tega bo s tem vzpostavljeno ustrezno zaupanje v platforme za množično financiranje, je dodala.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine