10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

DZ o zaščiti NLB ali kako neokomunisti branijo svoj bankomat

DZ bo danes na izredni seji odločal o predlogu zakona za zaščito vrednosti kapitalske naložbe države v NLB. Z njegovim sprejemom se mudi, saj je pomemben v luči načrtovane letošnje prodaje vsaj polovice NLB in pri tem dosežene cene.

Cilj predloga zakona, ki ga je pripravilo ministrstvo za finance, vlada ga je potrdila v petek, skupni odbor DZ pa v sredo, je zaščita NLB v primeru rubeža premoženja. Zakon je tudi podlaga za to, da bo NLB državi lahko izplačala dividende, načrtovane v višini 189,1 milijona evrov, za kar čaka soglasje Evropske centralne banke.

Zakon določa, da se iz sklada za nasledstvo NLB povrne finančna vrednost, če pride do prisilnih izvršb na premoženje NLB na Hrvaškem. V njem je posebej navedeno, da ta ne vzpostavlja državnih jamstev za prenesene devizne vloge.

Takšna zaščita premoženja države v NLB je smiselna v povezavi z delno privatizacijo banke, ki jo Slovenija načrtuje v letošnjem letu. Zagotovila naj bi, da se prodaja izvede po tržnih pogojih, brez negativnega vpliva prenesenih deviznih vlog na prodajno ceno. Prav zaradi teh tveganj in posledično nižje cene je vlada lani ustavila prodajo banke.

Zadnje novice

Sorodne vsebine