6.9 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

DZ o končnem poročilu preiskave suma pranja denarja v NLB in Novi KBM

DZ bo na današnji izredni seji, ki bo delno zaprta za javnost, obravnaval končno poročilo preiskave suma pranja denarja in financiranja terorizma v NLB ter suma pranja denarja v Novi KBM. Preiskovalna komisija DZ mu je v sprejem predlagala več sklepov, med drugim, da je za dopuščanje pranja denarja politično odgovorna Pahorjeva vlada.

 

Komisija DZ je preiskavo suma pranja denarja iranskega izvora in financiranja jedrske proliferacije v NLB zaključila in pripravila končno poročilo, sestavljeno iz javnega in zaupnega dela. V njem ugotavlja, da so za dopustitev tega odgovorni nekdanji guverner Banke Slovenije Marko Kranjec, nekdanja ministra za finance oz. zunanje zadeve France Križanič oz. Samuel Žbogar ter nekdanji premier Borut Pahor.

DZ predlaga, naj sume kaznivih dejanj naznanijo organom pregona, in sicer za nekdanji uslužbenki NLB ter za nekdanjega uslužbenca Nove KBM Primoža Britovška. Čeprav preiskave v primeru Nove KBM, ki jo je vzela pod drobnogled zaradi suma pranja denarja s strani italijanskih državljanov, ni končala, navaja, da ima dokaze za sum zlorabe položaja ali zaupanja, napeljevanja k ponarejanju listin in pranja denarja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine