10.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

DZ na izredni seji o proračunu in izbrisanih

Po četrtkovem zaključku redne decembrske seje se bo DZ danes sestal še na izredni seji, na dnevnem redu pa ima predloga dveh predpisov, s sprejemom katerih se mudi. Gre za novo ureditev glede izplačila odškodnin izbrisanim ter nove meje dovoljene porabe javnih blagajn.

DZ bo danes opravil drugo obravnavo predloga novele zakona o povračilu škode osebam, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivalstva. Po predlogu, ki ga je vlada pripravila za obravnavo po nujnem postopku, DZ pa je o njem že opravil splošno razpravo, odškodnine ne bi bile omejene. Bi pa omejili zamudne obresti, ki se upravičencem določijo v sodnem postopku, in sicer na višino glavnice.

K predlogu novele zakona ni vloženih dopolnil, poslanci pa si bodo za obravnavo vzeli le deset minut časa, zato je pričakovati, da jo bodo potrdili brez težav. Novela zakona mora biti sicer uveljavljena najpozneje do 14. januarja, v nasprotnem primeru bodo sodišča nadaljevala s prekinjenimi postopki, v katerih izbrisani terjajo povračilo škode zaradi izbrisa iz registra stalnega prebivalstva.

Več časa si bo DZ vzel za obravnavo predloga sprememb odloka za pripravo proračunov javnih blagajn, ki zvišuje zgornje meje dovoljenih odhodkov v letu 2019 za vse štiri javne blagajne: državni proračun, pokojninsko in zdravstveno blagajno ter proračune občin. Vse štiri skupaj bodo lahko imele 20,61 milijarde evrov izdatkov, kar je 1,1 milijarde evrov več kot po veljavnem odloku, namesto 0,2-odstotnega pa naj bi po novem ustvarile presežek v višini 0,4 odstotka BDP.

Na podlagi teh novih številk na finančnem ministrstvu že pripravljajo predlog rebalansa državnega proračuna za leto 2019.

Zadnje novice

Sorodne vsebine