10.1 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Dvojna merila: Ko skrunijo križe, kapelice in spodbujajo k sovraštvu do kristjanov, mediji molčijo, ko pa gre za popis komunističnih spomenikov, režim pobesni!?

Ko so včeraj neznanci popisali (ne gre za vandalizem, saj gre za protinarodne simbole, ki delijo) šest komunističnih spomenikov z barvo v spreju na Trgu republike, okoli predsedniške palače in v Rožni dolini, je bila to prva novica na naslovnicah in v informativnih oddajah večine medijev. Vsi so tekmovali, kdo bo dejanje bolj obsodil. Ko pa so v preteklosti vandalizirali križ v Strunjanu, spomenik žrtvam komunistične revolucije in katero od cerkva, je bila zgodba povsem drugačna. Očitno je, da je za večinsko leve medije skrunitev krščanskih simbolov nekaj povsem obrobnega, sploh, ko krivec glede skrunitve zatrdi, da je vse skupaj le del umetniškega projekta Sveti križ. Nič drugače pa mediji niso reagirali z obsodbami, ko se je na eni izmed trgovin v Ljubljani pojavil napis: “Kristjani – klali smo vas 1945 – klali vas bomo 2013“.

Mediji, ki so se na široko razpisali o skrunitvi komunističnih spomenikov, so v članke vključili tudi ogorčene odzive na vandalizem s strani levega političnega pola, kako gre pri skrunitvi za sovražno dejanje, napad na zgodovino naroda in tako naprej. Ob tem pa se poraja vprašanje, če je skrunitev vendarle predstavljala obliko provokacije, ki jo je potreboval levi politični pol, namreč, na plano je prišla informacija, da je služba za odnose z javnostmi Socialnih demokratov tista, ki je v medije prva poslala omenjene slike, in to pred novinarji in policijo.

Primer skrunitve križa v Strunjana s strani kiparja Deana Verzela in fotografa Gorana Bertoka je eden izmed najbolj bizarnih. Dvojica je namreč po zažigu križa teden dni po veliki noči leta 2002 zatrdila, da je želela v umetniške namene posneti fotografije. Mladina se je tedaj razpisala o tem v smislu, kako sta bila umetnika skorajda križana, medtem ko jima v galerijah v Italiji na široko odpirajo vrata. Kako je mogoče na takšen način pisati v primeru skrunitve krščanskega simbola, je jasno le novinarjem Mladine. Ne gre pa le za simbolen pomen ob zažigu krščanskega simbola, saj je nastala materialna škoda v višini približno 300 tisoč tedanjih slovenskih tolarjev. Čeprav križ ni uvrščen med spomenike kulturne dediščine, se nahaja v Krajinskem parku Strunjan, ki skriva mnoge zaklade naravne in kulturne dediščine.
 

Foto: Twitter

Obžalovanja “umetnika” nista kazala

Očitno pa umetnikoma niti po dejanju ni bilo mar ne za škodo, ki sta jo povzročila z zažigom krščanskega simbola. Fotograf Bertok je v svojem odzivu dejal, da sam s križem nima nič in da tudi krščen ni bil. Vprašal se je, kaj ima križ z njim, ker mora cerkveno zvonjenje poslušati vsak dan glede na to, da je naša država prepredena s cerkvami. Zatrdil je, da čeprav vera predstavlja stvar intime, cerkev z zvonjenjem naokrog sporoča svoja religiozna dejanja. Verzel je povedal, da sta se skupaj z Bertokom šest mesecev pripravljala na “projekt” in v te namene opravila več eksperimentov. Sam pač zagovarja prepričanje, da tudi če bi kdo križ vrgel v prepad, bi ga pri tem podrl, če cilj tega predstavlja umetnost. Če se že mainstream mediji in tedanji predsednik države Milan Kučan niso odzvali kritično, pa sta zažig križa obsodil župnik Franci Kovše in Slovenska škofovska konferenca, ki je v sporočilu za javnost zapisala, da se z zažigom izraža nestrpnost do verujočih.

Huligani so z islamističnimi gesli oskrunili cerkev sv. Ane nad Podpečjo leta 2016. (Foto: J. Miklič)

Čeprav je umetniški duet Verzel – Bertok vztrajal, da njun cilj ni bila provokacija, ampak razstava kakovostnih izdelkov z estetsko vrednostjo, je dejstvo, da je naravnost nesprejemljivo, kako so večinsko levi mediji in levi politični mediji nekritični, ko nekdo zatrdi, da je do skrunitve prišlo zaradi umetniških namenov. Ko se je 1. februarja 2013 pojavil grafit na enem izmed trgovinskih poslopij v Ljubljani z napisom “Kristjani – klali smo vas 1945 – klali vas bomo 2013“, so mediji po večini molčali, in to kljub temu, da takšne vrste grafit predstavlja še enega izmed primerov javnega spodbujanja in razpihovanja verskega sovraštva in nestrpnosti proti kristjanom. Gre za grobo kršitev 63. člena Ustave Republike Slovenije, ki je sankcionirana na podlagi 297. člena kazenskega zakonika. S takšnimi dejanji se namreč izraža neposredno grožnjo tistim Slovencem, ki se izražajo za kristjane. Še posebej zaskrbljujoče pa je, ker se na ta način tudi hujska k sovraštvu do kristjanov. Sama vsebina zapisa pa prav tako izraža odobravanje krvavega nasilja komunistov v času povojnega obdobja, kar je naravnost nesprejemljivo in nespoštljivo do žrtev.

Foto: 24kul.si

Žaljivi grafiti iz leta 2016 na območju, kjer so nato postavili spomenik žrtvam vseh vojn. (Foto: STA)

Tabla pred prikritim moriščem na Pohorju. (Foto: Twitter)

Skrunitve simbolov krščanstva, kapelic in spominskih plošč, ki so namenjene žrtvam povojnih pobojev, so ravno tako nesprejemljive kot nedavna skrunitev komunističnih spomenikov. Skrunitev komunističnih spomenikov pa je očitno tako zelo moteča za levo vladajočo oblast, da ta nemudoma reagira, ko je potrebno odstranjevati posledice, ko pa je potrebno nemudoma sprejeti ukrepe na področju zdravstva, kjer ljudje umirajo zaradi dolgih vrst, pa naglice očitno ni. Nedvomno pa se toleriranje nasilja nad kristjani v Sloveniji in drugod po Evropi kaže v negativni obliki, saj je skrunitev vedno več. Prav bi bilo, da bi vsaj mediji obsodili vsakršno obliko vandalizma, če že levi politični pol ni sposoben tega, in to kljub dejstvo, da smo na podlagi Ustave Republike Slovenije vsi enakovredni ne glede na versko pripadnost.

Hana Murn

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine