12.8 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Dvojna merila: Banko Slovenije javno kritizira, da škoduje mladim, sami pa bi ob rekordnem proračunu s porodniškimi dopusti prihranili 4 milijone evrov?!?

Ker je Šarčeva vlada kljub rekordnemu proračunu, želela na mladih družinah prihraniti 4 milijone evrov, je opozicijska stranka SDS vložila amandma, ki je bil v sredo, na Odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide tudi sprejet. S tem so uspeli zagotoviti, da še naprej velja, da se starševska nadomestila (porodniški dopust in nadomestilo v času odmora za dojenje) usklajuje z rastjo cen življenjskih potrebščin. 

 

Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide je za obravnavo na seji Državnega zbora RS brez glasu proti pripravil dopolnjeni predlog novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Z omenjeno novelo se med drugim izboljšuje položaj družin, kjer je mati ob rojstvu nezaposlena, in položaj študentskih družin. V SDS so se s predlogom dopolnila, ki so ga pripravili za sejo odbora, zavzeli za to, da se materinsko, očetovsko in starševsko nadomestilo ter nadomestilo v času odmora za dojenje usklajujejo z rastjo cen življenjskih stroškov.

Prihranek bi letno znašal približno 4 milijone evrov

Vlada, ki je predlagala spremembe zakona, je namreč omenjeno usklajevanje želela ukiniti in s tem po njihovih besedah prihraniti približno 4 milijone evrov letno. Kot je na seji pojasnila poslanka SDS mag. Karmen Furman, so v poslanski skupini SDS ocenili, da je razlog, ki ga vlada navaja za neusklajevanje – to, da upravičenec prejema nadomestilo v višini 100 odstotne plače zadnjih mesecev in bi s tem prejemal višje nadomestilo kot njegova plača – neutemeljen.

“Upravičenec prejema ta nadomestila iz naslova zavarovalnega principa, kjer se vsi prejemki usklajujejo,” je povedala poslanka in izpostavila, da so v poslanski skupini ocenili tudi, da bi predlagana rešitev s strani vlade v slabši položaj postavila prejemnike teh nadomestil (predvsem prejemnike nadomestila v času odmora dojenja) v primerjavi z ostalimi prejemniki sredstev na podlagi plačanih prispevkov.

Foto: SDS

Furman: Ustrezna družinska politika vpliva tudi na demografijo

“Nesprejemljivo je, da želi vlada ob rekordnem proračunu ukiniti usklajevanje višine starševskih nadomestil z rastjo cen življenjskih stroškov. “V SDS želimo z amandmajem preprečiti ta poskus, ki nikakor ne predstavlja pozitivnega koraka v družinski politiki,” je poudarila poslanka. Spomnila je tudi, da so bili v obdobju 2004-2008 na področju družinske politike uvedeni številni pozitivni ukrepi, ki so prinesli večje število rojstev. “Uveden je bil brezplačni vrtec za drugega otroka, davčne olajšave ob nakupu prvih nepremičnin za mlade družine in še kaj,” je izpostavila Furmanova in dodala, da ustrezna družinska politika vpliva tudi na demografijo.

Iz SDS so sporočili, da jih veseli, da so poslanke in poslanci uspeli prepoznati pozitivno rešitev, ki so jo v stranki predlagali in da so njihov predlog naposled tudi sprejeli. Ob tem so izrazili upanje, da bo njihov amandma deležen tudi potrebne podpore poslank in poslancev na seji Državnega zbora RS.

Hana Murn

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine