-1.9 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Državni zbor soglasno sprejel pokojninsko novelo, ki bo pomagala mnogim upokojencem z najnižjimi pokojninami

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Državni zbor je soglasno sprejel pokojninsko novelo, po kateri se bo prehodno obdobje za izenačitev odmernega odstotka za moške z odmernim odstotkom za ženske končalo že 1. januarja 2023, ne pa šele dve leti pozneje. Poleg tega zvišuje najnižjo invalidsko pokojnino in zagotovljeno pokojnino.

Prehodno obdobje za izenačitev odmernega odstotka za izračun pokojninske osnove za moške z odmernim odstotkom za ženske se bo končalo 1. januarja 2023, ne pa šele dve leti pozneje. Takrat bo tako tudi za moške s 40 leti pokojninske dobe odmerni odstotek znašal 63,5 odstotka.

Po sprejetem dopolnilu koalicije in DeSUS se bo najnižja pokojnina v letošnjem letu določila v višini 29,5 odstotka najnižje pokojninske osnove, potem pa se bo ta znesek usklajeval enako kot pokojnine. Najnižja pokojnina bo tako 280 evrov. Zagotovljena pokojnina za 40 let pokojninske dobe bo namesto 581 evrov znašala 620 evrov, medtem ko bo najnižja invalidska pokojnina že letos določena v višini 41 odstotkov najnižje pokojninske osnove, kar znese malenkost nad 388 evrov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine