12.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Državni svetniki vračajo udarec z vetom zaradi črtanih 140 milijonov za občine

Zakon o izvrševanju proračuna za leti 2020 in 2021 (Zipro) bo v četrtek v poslopju obrtno-podjetniške zbornice z vetom ustavljal državni svet, ker so vladne stranke za prihodnje leto občinam prejšnji teden odvzele 140 milijonov evrov. V zanje neobičajni stavbi bodo svetniki odločali, ker njihovo dvorano v parlamentu še preurejajo, nadomestna dvorana državnega zbora (veliki salon) pa je ob uri, ki bi bila za državni svet primerna, zasedena, ker bo tam seja odbora za finance. Namesto drugega datuma, ure ali precej manjše dvorane (212) so se odločili, da bodo ponovno gostovali. Nazadnje so bili v stavbi sindikatov, tokrat bodo v poslopju obrtno-podjetniške zbornice.

 

Veto je zahtevala skupina predstavnikov občin, ki združuje 22 od skupaj 40 državnih svetnikov, ker je vladajoča koalicija znižala financiranje občin v naslednjih dveh letih, ki so ga pred tem na predlog opozicijskih SDS in NSi v odboru za finance že povišali. A 658 evrov za vsakega občana je 46 poslancev LMŠ, SD, SMC, DeSUS, SAB in SNS v državnem zboru prejšnji teden znižalo nazaj na 589 evrov v prihodnjem letu, kar je predlagala vlada.

Skupino lokalnih svetnikov, ki je zahtevala glasovanje o vetu, vodi Milan Ozimič. V skupini pa so svetniki iz različnih strank, na posnetku je Bojan Kontič (SD).

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine