14.5 C
Ljubljana
sreda, 12 junija, 2024

Državni svet ni izglasoval veta, zvišanje socialne pomoči ostaja

Državni svetniki so danes z 12 glasovi za in 15 glasovi proti na javnem glasovanju zavrnili predlog odložilnega veta na novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki zvišuje denarno socialno pomoč. Svetniki so sicer različno ocenjevali upravičenost dviga socialne pomoči, bolj enotni pa so si bili v oceni, da je sprejemanje zakonov naloga DZ.

 

Po vladnem predlogu novele bi se znesek minimalnega dohodka oz. denarne socialne pomoči z junijem zvišal z veljavnih 297 na 331 evrov. Levica pa je v DZ uspela z dopolnilom k vladnemu predlogu novele, po katerem bo znesek od začetka junija do konca leta znašal 385 evrov.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo Martina Vuk je ob tem pojasnila, da gre za uskladitev zneska z izračunano višino iz leta 2009, po kateri 385 evrov pomeni višino minimalnih kratkoročnih življenjskih stroškov, ki še omogočajo preživetje posameznika.

Na drugi strani pa na ministrstvu za finance po besedah državne sekretarke Saše Jazbec niso naklonjeni noveli, ki pomeni takšen poseg v javne finance. Kot je dejala, namreč to pomeni oddaljitev od poti stabilnosti javnih financ.

Državni svetnik Igor Velov je na seji v imenu predlagateljev veta pojasnil, da ne nasprotuje dvigu socialnih prejemkov, nasprotuje pa načinu, na katerega bi se za to zagotovila sredstva. Kot je dejal, je namreč načrtovano, da bi večino sredstev zagotovili s postavke, načrtovane za obnavljanje cest.

Gre za prometno varnost, za varnost občanov, zato na takšno ravnanje ne pristaja, saj gre po njegovi oceni za “nepremišljeno in nevarno igro”. Obenem je spomnil, da državni svetniki glasujejo samo o odložilnem vetu na novelo in da je odgovornost za sprejem zakonodaje na strani DZ.

Razprava državnih svetnikov je pokazala zelo različne poglede glede obravnavane tematike. Svetnik Ladislav Rožič je opozoril, da “luknje na cestah postavljamo pred naše občane”. Še predvidenih 385 evrov po njegovi oceni ne zagotavlja eksistenčnega minimuma.

Državna svetnica Marija Lah je potrdila, da ima Slovenija solidno gospodarsko rast, vendar pa se je pri tem treba tudi vprašati, kakšna je naša produktivnost. Po njeni oceni je tu še veliko prostora za izboljšanje.

Svetnica Branka Kalenić Ramšak je opomnila, da je tehtanje med cestami in reveži brezpredmetno. Tudi po mnenju Branimirja Štruklja gre za tekmovanje med ljudmi, ki nimajo kaj dati v lonec, in asfaltom.

Dejan Crnek se je na drugi strani vprašal, kateri resen zakon predvideva finančne posledice le za obdobje pol leta. Da je novela neprimerna, ker nima finančne podlage, je ocenila tudi Bojana Potočan.

Davorin Terčon je opozoril, da se v času pred volitvami sprejema vse preveč nespametnih zakonov. Lidija Jerkič pa je opomnila, da nekatere očitno bolj skrbijo javne finance kot pa državljani.

Da zakon enostavno ni dober in da je problematičen tudi način, na katerega ga je DZ sprejel, je ocenil Branko Tomažič. Predsednik DS Alojz Kovšca pa je dodal, da je imela koalicija dovolj časa za sistemske rešitve za zmanjšanje revščine. Zdaj, ko je mandata skoraj konec, pa so si umili roke in vroč kostanj predali svetnikom, je opozoril.

Predlagatelji so sicer želeli, da bi DS o vetu glasoval tajno, vendar ta predlog ni bil izglasovan.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine