9.3 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje: Še vedno je mogoče do konca junija doseči 60-odstotno precepljenost

Piše: STA

Načrt, da bo precepljenost s cepivi proti covidu-19 do konca junija 60-odstotna, je še vedno uresničljiv, meni državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Pogoj pa je, da bo dobava cepiv tekoča, je izpostavil v izjavi ob današnjem obisku Splošne bolnišnice Jožeta Potrča Ptuj.

Ob začetku tretjega vala epidemije je zagotovil, da so pravila določena, in izrazil upanje, da se jih bodo držali vsi izvajalci. Pri tem je povedal, da se je delež okuženih z angleško različico virusa v enem tednu podvojil in ker je ta različica bolj kužna, je treba ukrepe za omejitev epidemije še bolj spoštovati.

Po podatkih, ki jih ima, so med potekom cepljenja po statističnih regijah res manjše razlike, ki pa so povezane tudi s starostno strukturo v posamezni regiji. Kjer je več domov starejših, je precepljenost lahko večja. Z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje so se tudi dogovorili, da se bodo podatki prijavljenih na cepljenje pri osebnem zdravniku in na eUpravi uskladili. Zaradi nekajdnevne ustavitve cepljenja s cepivom AstraZenece pa pričakuje, da se bo zaostanek nadoknadil v nekaj dneh.

Med njegovim obiskom bolnišnice je bila osrednja pozornost sicer namenjena projektu za gradnjo tamkajšnjega urgentnega centra. To je po njegovih besedah edini urgentni center, ki v skladu z nacionalno strategijo ni bil zgrajen. Ministrstvo je zanj leta 2015 predvidelo približno 2,6 milijona evrov, vendar pa so se cene zvišale, je izpostavil. Bolnišnica je že poiskala tudi dodatna sredstva, tako da je prepričan, da se bo finančna konstrukcija zaprla. Na evropska sredstva pa v tem primeru ni mogoče računati, je poudaril.

Z vodstvom bolnišnice so se danes dogovorili, da se v roku enega meseca sestanejo na ministrstvu, preverijo načrte in poiščejo še manjkajoča sredstva, potem pa bi se gradnja lahko začela, je napovedal. Prebivalci na območju si zaslužijo, da imajo enake možnosti za dostop do nujne medicinske pomoči kot drugje, je prepričan.

Dal je tudi pobudo, da se pri projektu povežejo z Zdravstvenim domom Ptuj. Prava pot k uspehu projekta je po njegovih besedah prav enotna organizacija.

Tudi direktorica bolnišnice Anica Užmah je izrazila zadovoljstvo, da so našli skupni jezik, da se bodo sestali in našli dokončno rešitev za gradnjo urgentnega centra. Izrazila je zadovoljstvo, da so predstavnikom ministrstva lahko predstavili načrt. Občutek ima, da je tokratna ekipa na ministrstvu bolj naklonjena gradnji.

Glede cepljenja zaposlenih v bolnišnici proti covidu-19 pa je zagotovila, da poteka v skladu z nacionalnim programom, zanimanje se povečuje in so na ravni slovenskega povprečja. Precepljenost je že več kot 60-odstotna in se še povečuje, je dejala.

Po njenih besedah je v bolnišnici covidnih bolnikov v zadnjih dneh sicer nekoliko več. Tako jih je danes 14, a nobeden ni na intenzivnem oddelku.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine