10.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Državni sekretar grdo zavajal z izjavo “Slovenija se segreva dvakrat več v povprečju kot pa svet”

Na torkovi redni seji državnega zbora, 19. novembra 2019, o predlogu proračuna za leto 2020, je razprava nanesla tudi na temo podnebnih sprememb. Dežurni strelec kozlov je bil državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor Marko Maver, ki je zatrdil, da se “Slovenija segreva dvakrat več v povprečju kot pa svet.”

 

“Videli smo kaj se dogaja v Benetkah, kjer so poplave najhujše v 150 letih. Videli smo tudi, da bodo take poplave vedno bolj pogoste,” je na torkovi redni seji državnega zbora, 19. novembra 2019 o predlogu proračuna povedal državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor Marko Maver.

“Vemo tudi, da se Slovenija segreva dvakrat več v povprečju kot pa svet,” je nadaljeval Maver, ki je prepričan, da bo “prilagajanje na podnebne spremembe” za Slovenijo “še posebej pomembno.”

Da bi se lahko borili proti temu, so po Mavrovih trditvah na ministrstvu za okolje že pripravili podnebni sklad za “prilagajanje podnebnim spremembam” težak 20 milijonov evrov.

V letu 2020 bodo na ministrstvu za okolje in prostor namenili 15 milijonov evrov za odpravo posledic naravnih nesreč in še pet milijonov evrov za “ohranjanje biotske raznovrstnosti.”

A od vsega najbolj zmoti ravno Mavrova trditev, da se “Slovenija segreva dvakrat več v povprečju kot pa svet.” Za to ni predložil nikakršnih dokazov, gre zgolj za ponavljanje nebuloz s katerimi te dni podnebna klika straši otroke.

Dovolj o tem pristopu pove že osnovno iskanje na Googlu, ki pokaže, da lahko za dobršen delež držav po svetu najdemo naslovnice, da se ta država segreva dvakrat bolj od svetovnega povprečja.

 

Tako so se po raziskovanju Twitter uporabnice Botali Morpheus na seznamu držav, ki se segrevajo dvakrat hitreje od preostanka sveta znašle Kanada, Rusija, Norveška, Tibet, Aljaska, Korejski polotok, Velika Britanija, Španija, Finska, Singapur, gorovja in Arktika.

Zahvaljujoč Mavru in kultu podnebnega segrevanja, lahko zdaj temu seznamu dodamo tudi Slovenijo. Kaj je res, tako ali tako ni več važno. Zelena je namreč nova rdeča, in ni je te stvari, ki si je ne bodo izmislili, da bi lahko še naprej molzli davkoplačevalce.

“Ne vem ali ste bili prisotni na razpravi o podnebnih spremembah, kakšno izobrazbo imate, ne vem, tega se ne bom dotikal, lahko vam povem, da podnebne spremembe niso samo slovenski problem, so problem Evrope in pa celega sveta,” je povedal Maver v odgovor na kritike, ki jih je bil deležen v Državnem zboru.

“Slovenija je majhen akter, a lahko vodi z zgledom,” je prepričan. Ob tem Maver pozablja, da je Slovenija zgolj pika na svetovnem zemljevidu, ki kakor je izpostavil poslanec SDS Zvone Černač, lahko diha na škrge, pa to ne bo nič zaleglo, dokler se k omejevanju izpustov ogljikovega dioksida ne zavežeta Indija in Kitajska.

Ivan Šokić

Zadnje novice

Sorodne vsebine