11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Država v valu stavk: Zdravniki umikajo soglasja, stavkajo upravne enote, danes tudi tožilci – vlada pa se z njimi sploh noče pogovarjati!

Piše: Gašper Blažič

“Če bi bila sedajle na oblasti Janševa vlada, bi se z nami že pogovarjala. Tile pa nas gladko ignorirajo.” Ta izjava zaposlenega na Upravni enoti Ljubljana je zagotovo zelo zgovorna in tudi simptomatična. Namreč, država se pogreza v val stavk, medtem ko premier Robert Golob raje s Tino Gaber hodi na zasebna potovanja. 

Zagotovo si je premier Robert Golob velik avtogol zabil tudi s tem, ko je podprl izgovore ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, češ da je bila vlada zavedena, da so vse skupaj zakuhali uradniki, morda celo namerno (ker naj bi bili povezani z največjo opozicijsko stranko). S tem, ko meče krivdo na uradništvo, bo zagotovo samo še poglobil odpor zaposlenih v uradništvu.

Stavkajo uradniki, sodniki, tožilci …

Zaposleni na večini upravnih enot po državi danes sicer zaključujejo tridnevno stavko. V tem času zagotavljajo najnujnejše storitve, ponekod so zaprti krajevni uradi. Tudi oni zahtevajo primernejše plačilo za svoje delo, ob tem pa opozarjajo še na preobremenjenost na nekaterih oddelkih.

Očitno pa je, da se na hitro izrečene obljube vračajo vladi kot bumerang. Tako bodo danes za tri ure svoje delo prekinili tožilci in s tem izrazili nasprotovanje vladi, ker ni uresničila ustavne odločbe o sodniških plačah. Današnje stavke se bo udeležila večina tožilcev, ki so v torek na vlado naslovili tudi predlog za dodatek k plači v višini 1244 evrov bruto. Ob tem pa tožilci ne izključujejo, da bi se lahko stavka po potrebi nadaljevala tudi po današnji protestni prekinitvi dela. V tem primeru bodo sprejeli nov sklep o stavki, so napovedali.

Tožilci so se za današnjo triurno stavko odločili, ker vlada in državni zbor nista uresničila ustavne odločbe o sodniških plačah, na katerih temelji tudi višina plač tožilcev. Pri tem jih podpira tudi Državnotožilski svet, ki je na ustavno sodišče vložil intervencijo amicus curiae v zvezi s predlogom Sodnega sveta za določitev načina izvršitve odločbe ustavnega sodišča glede sodniških plač. S protestnimi zbori na sodiščih bodo nadaljevali tudi sodniki, ne bodo pa več omejevali svojega dela, je v torek zvečer odločil glavni odbor Slovenskega sodniškega društva (SSD). Prvi zbor bo 7. februarja, nadaljevali pa jih bodo mesečno do uresničitve ustavne odločbe glede sodniških plač, je za STA povedala predsednica društva Vesna Bergant Rakočević.

Vlada v pogajanja s Fidesom poslala uradnike

Sindikalni zaupniki Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije pa bodo vodstvom javnih zdravstvenih zavodov danes predali preklice soglasij zdravnikov za nadurno delo. Po oceni sindikata je preklice soglasij podala več kot polovica vseh slovenskih zdravnikov. Popoldne se bodo sicer po napovedih nadaljevala pogajanja med Fidesom in vladno stranjo. Odločitev o umiku soglasij za nadurno delo je Fides sprejel na torkovi seji glavnega stavkovnega odbora. “To je bil nujen ukrep, ki smo ga morali narediti prav zaradi tega, da opozorimo, da si ta vlada sploh ne želi nobenih sprememb v zdravstvu,” je po seji povedal predsednik sindikata Damjan Polh.

Po napovedih se bodo sicer ob 13. uri nadaljevala pogajanja med Fidesom in vladno stranjo. Ta doslej, sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani, niso prinesla zbližanj stališč.

Očitno pa je, da vlada stavke zdravnikov ne jemlje resno, saj v pogajalski skupini ne sodeluje nihče od ministrov, niti vidno utrujena ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Pogajalsko skupino sicer vodi Mirko Stopar, višji sekretar z ministrstva za javno upravo, njegov namestnik pa je državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež, preostali člani pa so predstavniki ministrstva za finance in ministrstva za zdravje. Skratka, uradniki, katerih namen je zavlačevati.

Zanimivo pa je, da je bil Stopar v preteklosti direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje, ko je slednjega vodila Milojka Kolar Celarc. V času ministra Aleša Šabedra (in predsednika vlade Marjana Šarca) pa je bil zaradi pomanjkanja zaupanja razrešen s te funkcije.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine