11 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Država kaosa: Oprostili so dijaka, ki je s protestom kršil Zakon o nalezljivih boleznih! Sodnica pa se mu je celo opravičila?!

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Sodbam sodišč, ki vnašajo nered, namesto reda, ni videti konca. V javnost je namreč prišla odločitev okrajne sodnice, ki se je odločila, da ustavi prekrškovni postopek zoper dijaka, ki je protestiral in s tem kršil predpise Zakona o nalezljivih boleznih. V medijih se namreč še vedno ponavlja mantra, da so zgolj zahtevali šolo in ne kršili epidemiološke predpise.

“Mariborska okrajna sodnica je ustavila prekrškovni postopek zoper dijaka, ki je februarja sodeloval na mirnem protestu na Trgu svobode v Mariboru, s katerim so dijaki zahtevali vrnitev v šolske klopi,” navaja STA. Ob tem dodaja, da zagovornik Dino Bauk pričakuje takšno odločitev tudi v primeru ostalih dveh dijakinj, ki sta se znašli v enakem postopku. Na tem mestu je potrebno povedati, da gre za odvetnika, ki zagovarja prepričanje, da je v primeru Roga prišlo do prekoračitve policijskih pooblastil?! Seveda ne čudi, da stališča v prid Rogu z veliko vnemo deli radikalna stranka Levica. Gre le za podpornika radikalne Levice, ki je mimogrede spisal tudi protiustavno mnenje o odvzemu poslanskega mandata Janezu Janši, ko je prestajal protipravno zaporno kazen.

foto: Printscreen

Spomnimo. 9. februarja so policisti na račun kršenja Zakona o nalezljivih boleznih šestim osebam, ki so na mariborskem Trgu svobode protestirale za vrnitev v šolske klopi, izročili globo v višini 400 evrov, trije pa so bili na račun mladoletnosti pozvani na zagovor pred sodnika za prekrške. Na to se je po dogajanju odzvala ministrica za izobraževanje in šport Simona Kustec, ki je poudarila stališče, da gre v tem primeru za mlade odrasle ljudi, za katere verjame, da razumejo in prevzemajo odgovornost za svoja dejanja, kar je prvi korak v svet odraslosti.

Sodnica se mu je opravičila?!
Sodnica je očitno na povsem drugem bregu kot Kustečeva, odločila se je namreč, da ustavi prekrškovni postopek zoper dijaka, čeprav je ta kršil predpise Zakona o nalezljivih bolezni. Nad odločitvijo je bil seveda vidno navdušen tudi dijak. “Očitno je zmagal razum. Postopek se je ustavil, sodnica pa se je v imenu sodstva opravičila,” je namreč povedal dijak Matic ob odhodu z okrajnega sodišča v Mariboru. S to odločitvijo je sodnica podala sporočilo, da če si očitno tik pred polnoletnostjo lahko brez težav kršiš veljavne predpise. Še več. Čaka te celo opravičilo. Ni kaj, res odlična popotnica za prehod v odraslost.

Dijak Matic (foto: STA)

V bolnišnicah se stanje ne umirja!
Ta odločitev prinaša nered, ker se zdi, da večina pozablja, da smo še vedno sredi epidemije. Sicer je res, da je 11-dnevni lockdown prinesel umirjanje epidemije, da se nismo znašli v črni fazi epidemije in da se s tem posledično zdravstveni sistem ni postal preobremenjen, izkušnje pa kažejo, da se trend glede epidemije lahko kaj hitro obrne, če se prične nespametno kršiti ukrepe, ki so namenjeni zajezitvi epidemije. Na tem mestu je vredno navesti, kaj je danes govorka Vlade RS Maja Bratuša povedala na vladni konferenci glede stanja v slovenskih bolnišnicah. “Kljub temu, da je bilo včeraj iz bolnišnic odpuščenih precej COVID pacientov, skupaj 69, je bilo žal včeraj tudi novih sprejemov v bolnišnice veliko in sicer skupaj kar 71, kar kaže na to, da se razmere v bolnišnicah še ne izboljšujejo,” je bila jasna.

Nedvomno gre za podatek, ki kaže, da je preuranjeno razmišljanje, da smo že na zeleni veji. Najverjetneje si nihče ne želi, da bi se pričeli ukrepi vnovič dodatno zaostrovati, saj imajo ti seveda posledice tudi na gospodarstvo, ki pa za razliko od nevladnikov predstavlja gonilo države. Nedavna odločitev sodnice in pa tudi odločitev Ustavnega sodišča RS, ki je z odločitvijo, da je pravica do protestiranja bolj pomembna kot pravica do zdravja, navzven dajeta sporočilo, ki ni v prid omejevanja epidemije. Le upamo lahko, da ne bodo na račun brezglavega početja ceno plačali spet tisti, ki so najbolj ranljivi!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine