28.4 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

Družina je gibalo sveta in zgodovine

»Družina je življenjska skupnost, ki obstaja sama v sebi. Je kraj, kjer se naučimo ljubiti, je naravno središče človeškega življenja,« se je slišalo na že 6. tradicionalnem Družinskem dnevu SDS.

 

V Notranjih Goricah je potekal že 6. tradicionalni Družinski dan SDS, ki ga organizira Ženski odbor SDS, pod vodstvom Nade Brinovšek. Družinski dan SDS se je pričel ob 10.30 uri s sveto mašo v Župnijski cerkvi sv. Martina v Notranjih Goricah in se s pestrim kulturno športnim programom nadaljeval v Športnem centru Jama. Udeležili so se ga tudi poslanci DZ RS Alenka Jeraj, Franci Kepa, Nada Brinovšek in Jožef Lenart ter evropska poslanca iz vrst SDS Romana Tomc in dr. Milan Zver. Dogodek je moderirala Simona Pavlič.

V imenu organizatorja dogodka Ženskega odbora SDS je vse prisotne nagovorila Nada Brinovšek, ki je povedala, da namen Družinskega dne ni samo to, da na dogodek pridemo z družinami, ampak da na dogodek pridejo tudi tisti, ki so bili nekdaj del družine ter da je treba negovati slovensko tradicijo in identiteto tudi v družini. Vse prisotne sta pozdravila tudi poslanka DZ RS Alenka Jeraj in predsednik občinskega odbora SDS Brezovica Janez Miklič.

Vse prisotne pa sta nagovorila tudi evropska poslanca Romana Tomc in dr. Milan Zver.

»V osnovne vrednote Slovenske demokratske stranke in Evropske ljudske stranke spadajo vrednote povezane z družino. To poudarjamo na vsakem koraku in ob vsaki priložnosti,« je povedala vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke Romana Tomc, ki upa, da se bo s prihodom nove predsednice evropske komisije Ursule von der Leyen družinska politika izboljšala in bo družinam bolj naklonjena.

slika

Tomčeva je omenila tudi, da je v preteklem mandatu sama delovala v odboru, ki se je ukvarjal z družinsko politiko in da je bilo že veliko narejenega, med drugim tudi to, da se podaljšuje starševski dopust. Pozdravila je tudi pobudo ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, da se začne razprava o univerzalnem otroškem dodatku in dodala, da je to ideja Slovenske demokratske stranke, zapisana v programu SDS. »Tudi zdaj imamo otroške dodatke, toda ti so zdaj del socialne politike. Mi si pa tega ne želimo. Želimo si, da so otroški dodatki del družinske politike. Sociala naj bo ena veja, druga, posebej pa naj bo družina. Naj se ta del še dodatno krepi,« je še na temo otroških dodatkov povedala Romana Tomc in zaključila: »Država naj družinam zagotovi ustrezne spodbude, jim omogoča dostojno življenje, a jih hkrati pusti, da živijo vrednote, ki jih sami želijo. Tradicionalne vrednote , ki so jim jih vcepili njihovi starši. Vrednote, ki jih zagovarja tudi Slovenska demokratka stranka.«

V nadaljevanju je vse zbrane nagovoril tudi dr. Milan Zver, ki je povedal, da lahko tudi dobra vladna politika vpliva na dvig rodnosti, dokaz za to je prva Janševa vlada. »Ni prav, da se prebivalstvo države povečuje, nataliteta pa pada. Stranka SDS verjame, da noben tip moderne družine ne more zamenjati pomena in vloge tradicionalne družine, ki ni opravljala samo reproduktivno vlogo ampak tudi socializacijsko in izobraževalno,« je o tej temi še spregovoril evropski poslanec in bil mnenja, da je družina v Slovenije že od nekdaj igrala pomembno vlogo. »Družina je v zgodovini Slovenije od nekdaj imela pomembno vlogo pri ohranjanju jezika in nacionalne identitete ter se povezovala v vaške skupnosti. Naši predniki tako demokratično reševali skupne probleme pod vaškimi lipami. Družina je naš temelj,« je dejal dr. Milan Zver, kar je po njegovem mnenju tudi dokaz, da ima slovenski narod demokracijo v genih.

slika

»Družina je gibalo sveta in zgodovine. Družina je kraj, kjer dobimo ime, je kraj naklonjenosti, prostor zaupnosti, kjer se učimo umetnosti dialoga in medsebojnega sporazumevanja. V družini se človek zave svojega dostojanstva in prepozna dostojanstvo vsake osebe,« so bile zaključne misli 6. tradicionalnega Družinskega dne SDS.

Zadnje novice

Sorodne vsebine