8.2 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Družbi ELES in GEN-I napovedali preboj pri zeleni transformaciji s pomočjo pametnih omrežij

Danes sta direktor družbe ELES mag. Aleksander Mervar in predsednik uprave družbe GEN-I dr. Robert Golob podpisala sporazum o vzpostavitvi konzorcija za pospešitev zelene transformacije slovenske energetike s pomočjo pametnih omrežij. 

Elektroenergetske družbe v Sloveniji so do sedaj pametna omrežja razvijale in testirale le v omejenem obsegu v okviru pilotnih projektov, financiranih iz različnih regulatornih spodbud, evropskih sredstev ali bilateralnih partnerstev.Vendar pa za pospeševanje zelene transformacije slovenske energetike in ohranjanje zanesljivosti obratovanja slovenskega elektroenergetskega sistema v prihodnosti takšen pristop k širjenju pametnih omrežij ne bo dovolj, zato bodo potrebne spremembe obstoječega obravnavanja investicij v pametna omrežja, odnosov med dobavitelji in odjemalci, delovanja trgov in regulative. Te spremembe bodo zahtevale veliko predanost ter preseganje tradicionalnih odnosov med elektroenergetskimi družbami in odjemalci. 

Čeprav se ELES in GEN-I v svojih vlogah na energetskem trgu razlikujeta, sta vsak po svoji poti prišla do ugotovitve, da bo za zeleno transformacijo slovenskega elektroenergetskega omrežja nujno potrebno sodelovanje deležnikov, ki imajo znanje, izkušnje in ideje ter so predani spremembam, zato sta se odločili za sklenitev konzorcija za pospešitev zelene transformacije s pomočjo pametnih omrežij. 

Ob podpisu sporazuma sta predstavnika poudarila, da je za učinkovit odgovor na podnebne izzive nujno povezovanje vseh podobno mislečih deležnikov. Zato ELES in GEN-I k sodelovanju vabita vse, ki lahko prispevajo manjkajoče znanje in ideje za uresničevanju skupnega cilja – zeleni preobrazbi in prehodu v brezogljično družbo. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine