14.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Druga plat bančne zgodbe: Veselin Djurović s krediti izčrpal podjetje Agroruše; se oškodovanje upnikov danes nadaljuje?

V javnosti odmeva primer kontroverznega podjetnika Veselina Djurovića, lastnika podjetja Agroruše, ki mu RTV Slovenija in nekateri drugi mediji zagotavljajo brezplačen medijski prostor za promocijo svojega »poslovnega modela«. Kot kažejo informacije, ki smo jih pridobili, gre za znani način izčrpanja podjetja z izplačevanjem milijonskih zneskov lastnikom v obliki nikoli vrnjenih kreditov. Veselin Djurović je šel še korak naprej, saj je za propad svojega podjetja, ki se je zaradi takšnih malverzacij znašlo pred stečajem, okrivil kar banke. A kot kažejo podatki, ki smo jih pridobili, se malverzacije nadaljujejo, saj naj bi Agroruše svoje izdelke prodajalo po novem prek posrednikov, s čemer naj bi se oškodovanje upnikov nadaljevalo.

Posebnost »primera Djurović« je tudi to, da mu je pri tem velikodušno asistirala tudi država oziroma vlada Alenka Bratovšek z 1,5 milijonov evrov državne pomoči – in to kljub temu, da je Djurović Agrorušam dolgoval kar 2 milijona evrov. Poglejmo podrobnosti.  Kot kažejo podatki, ki smo jih pridobili, si je Veselin Djurović iz podjetja Agroruše, katerega lastnik in direktor je, preko poveznih podjetij izplačeval posojila v višini kar 2 milijona evrov. Tega denarja nikoli ni vrnil. Čeprav danes trdi, da je lastnik uspešnega podjetja, pa bilance kažejo drugače. Agroruše se s težavami srečujejo že 14 let, v letu 2012  so imeli skoraj 3 milijona evrov izgube, zato so aprila 2013 razglasili insolventnost in se  poskušali rešiti s prisilno poravnavo. Dolg ločitvenim upnikom je znašal kar 5,4 milijona evrov, kar pa ni oviralo Djurovića, da si ne bi od Agroruš do leta 2012 izplačal skoraj milijon evrov (točneje 922.000 evrov) v obliki posojil. Agroruše so financirala tudi posojila  v višini 1,1 milijona evrov povezani družbi v lasti Djurovića. Nobena od teh posojil niso do danes še bila vrnjena!

V tej luči je toliko bolj nenavadno, da je Agroruše pred stečajem reševala vlada Alenke Bratovšek s skupaj 1,5 mio evrov državne pomoči v obliki ugodnega posojila. Zelo verjetno tudi to davkoplačevalsko posojili ne bo nikoli vrnjeno. Na Veslina Djurovića smo naslovili vprašanja, kako podjetje Agroruše odplačuje posojilo, ki ga je prejelo od države, kolikšen del tega posojila je že odplačan ter do kdaj namerava te kredite vrniti. Prav tako smo ga vprašali, ali je je že vrnili posojilo, ki ga je prejel od Agroruš v višini skoraj 2 milijonov evrov  preko povezanih družb in kdaj nameravate te kredite vrniti. Odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Po propadu dogovora z bankami upnicami Djurović prijavi korupcijo?!

Veselin Djurović je zaradi prezadolženosti svojega podjetja večkrat poskušal doseči dogovor z bankami upnicami o reprogramiranju posojil, a neuspešno, saj banke niso pristale na odpis dolgov. V luči očitne poti v stečaj se odvija tudi prijava bančne korupcije marca lani, ko naj bi Djuroviću vodja mariborske poslovalnice Hranilnice LON Matjaž Majcen januarja 2018 želel v zameno za 170.000 evrov nedovoljene nagrade urediti odpis 50 odstotkov 1,7 milijona evrov težkih terjatev NKBM do podjetja Agroruše. Vendar tudi tukaj bode v oči nenavadno obnašanje Djurovića, ki izsiljevanja glede podkupnine ni takoj prijavil policiji, temveč upravi NKBM. Djurović se je na policijo obrnil šele potem, ko je NKBM po prejemu Djurovićeve informacije obvestila pristojne organe o sumu kaznivih dejanj.  Djurović je to storil šele teden dni kasneje, kar je milo rečeno nenavadno. Se je želel s to informacijo pogajati pri upravi banke za odpis svojih dolgov? Dejstvo je namreč, da je kar teden dni razmišljal o tem, ali bi podal prijavo korupcije na policijo.

Se oškodovanje upnikov nemoteno nadaljuje?

Danes Djurović obtožuje banke upnice, da so krive za propad Agroruš, kljub temu, da podjetje že več kot deset let posluje z izgubo, da ni izpolnilo obveznosti iz prisilne poravnave in da Djurović in njegove družbe niso do danes še vrnile milijonskih kreditov.  Tako je v nedavnem intervjuju v enem od lokalnih medijev Djurović natančno razlagal vzroke za propad sanacijskega načrta za Agroruše, med katerimi je navedel vse, razen tega, da dvomilijonskih kreditov, ki mu jih je podjetje izplačalo, še ni vrnil. Danes Djurović te kredite pojasnjuje s tem, da so bili najeti za nakup in grandnjo ekskluzivnega turističnega naselja v Črni Gori v osrčju nacionalnega parka Skadarsko jezero ter priznava, da so bili nakupi zaradi zakonodaje realizirani preko njega osebno. Kot da bi zaradi tega, ker je s kreditom Agroruš kupil zemljo v Črni gori ne bil dolžan tega denarja podjetju vrniti?!

Na osnovi prejetih informacij pa se porajajo tudi sumi, da se izčrpovanje podjetja Agroruše nemoteno nadaljuje.  Tako smo prejeli podatek, da prodaja Djurović zaradi blokiranih poslovnih računov Agroruševe substrate in gnojila preko tretjih oseb, in to kar 50 odstotkov pod tržno ceno.  Od teh tretjih družb naj bi Agroruševe izdelke odkupovale tudi nekatere slovenske trgovske verige in kmetijske zadruge.  V tem trenutku ni jasno, kaj se na tržišču z Agroruševimi izdelik dogaja in po kakšni ceni ter od koga jih trgovske verige odkupujejo. Veselina Djurovića smo povprašali tudi o tem, saj obstaja sum, da gre za nov poskus oškodovanja upnikov Agroruš z ustvarjanjem finančnih obvodov, zaradi katerih obstaja verjenost, da bo podjetje v kratkem povsem propadlo. Na odgovore vpletenih še čakamo.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine