13 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Drevi državna proslava v čast dnevu samostojnosti in enotnosti

V čast dnevu samostojnosti in enotnosti, ki ga bomo praznovali v sredo, bo drevi ob 20. uri v ljubljanskem Cankarjevem domu osrednja državna proslava. Govornik bo predsednik vlade Marjan Šarec. Uro pred proslavo se bo na slavnostni seji sestal državni zbor, kjer pa bo govornik njegov predsednik Dejan Židan.

Predsednik vlade Šarec bo opoldne v kongresnem centru na Brdu pri Kranju tudi pripravil sprejem za svojce padlih pripadnikov teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo. Že popoldne bo v ljubljanski stolnici maša za domovino, ki jo bo vodil nadškof metropolit Stanislav Zore. Proslave bodo potekale tudi po občinah.

Osrednja vloga v umetniškem programu letošnje državne proslave z naslovom Za bo namenjena nadarjenim mladim umetnikom iz Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič in Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Zvrstile se bodo skladbe slovenskih skladateljev različnih generacij. Režiser proslave je Boštjan Štorman.

Plebiscit o samostojni Sloveniji je 23. decembra 1990 potekal na podlagi zakona o plebiscitu, ki je bil v začetku decembra v skupščini, predhodnici zdajšnjega državnega zbora, sprejet z 203 glasovi. Nihče ni bil proti, štirje poslanci pa so se vzdržali. Plebiscitarno vprašanje je bilo: “Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?”

Na plebiscitu je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov (ali 88,5 odstotka vseh). Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.

Izide plebiscita so uradno razglasili čez tri dni, zato vsako leto 26. december zaznamujemo kot dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan.

Zadnje novice

Sorodne vsebine