11.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Dr. Vinko Gorenak o neuspešni deportaciji brivca Shamieha: “Gre za sprego med vladajočo politiko in nevladnimi organizacijami”

Včeraj ob 6. uri zjutraj bi morali ilegalnega migranta Ahmada Shamieha z Litostrojske 54 v Ljubljani odpeljati na mejni prehod Obrežje, kjer naj bi ga ob 9. uri zjutraj predali hrvaškim varnostnim organom, vendar se to ni zgodilo.

Nekdanji minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak je komentiral, da sam ni tako kritičen do notranjega ministrstva, ker je to edino v tej državi, ki še drži neko pravno linijo do Shamieha. “V tej državi imamo neverjetno nenavadno politiko s strani vladajoče koalicije, ki ščiti to osebo, ki vozi to osebo v parlament, ki danes skriva to osebo. Gre za sprego med vladajočo politiko in nevladnimi organizacijami,” je kritičen Gorenak.

Dr. Vinko Gorenak je izpostavil, da če bi bil sam notranji minister, bi zelo jasno naročil podrejenim službam, naj speljejo akcijo hitro in učinkovito, pri tem pa je dodal, da je policija tista, ki mora samo asistirati delavcem notranjega ministrstva. “To lahko naredijo v nekaj dneh. Oni bi to morali narediti in jaz pričakujem, da bodo izdali ustrezne dokumente, policija pa ga bo prijela in odpeljala na mejo s Hrvaško. To bi bilo najbolj učinkovito in upam, da to pripravljajo,” je dejal Gorenak.

Aktivirane so bile tudi specialne enote policije
Že pred svitom so bili včeraj pred ministrstvom zbrani policisti v velikem številu, po napovedih naj bi namreč ob izročitvi Shamieha potekali protesti njegovih podpornikov, predvsem tistih iz tovarne Rog. Policija je bila na to pripravljena, prav tako so aktivirali specialne enote. Shamieh se ob dogovorjeni uri ni zglasil na ministrstvu za notranje zadeve in akcija premestitve je bila prestavljena. Policisti so se razšli, saj ni bilo razloga, da bi tam ostali.

 

Zagovornik Shamieha predajo komentira kot nezakonito
Zastopnik Shamieha Miha Blažič je za STA komentiral, da njegova stranka o predaji naj ne bi bila obveščena, saj sam kot Shamiehov zastopnik naj ne bi prejel tovrstnega obvestila. Notranje ministrstvo pa je podalo pojasnilo, da je bilo obvestilo poslano preko elektronske pošte, enako kot novembra lani, ko se Shamieh na poziv prav tako ni odzval. Po besedah Blažiča naj bi bila predaja trenutno nezakonita, saj bi mu bila odvzeta možnost pravnega varstva.

Notranje ministrstvo vztraja, da ni pravnih zadržkov za predajo
Z ministrstva so sicer potrdili, da v primeru Shamieha ni nobenih pravnih zadržkov za njegovo predajo Republiki Hrvaški, saj so bili vsi njegovi predlogi za začasno zadržanje predaje zavrženi s strani pristojnih sodišč. Po njihovih besedah bodo o nadaljnjih postopkih odločale pristojne strokovne službe v skladu z veljavno zakonodajo.

Medtem ko zagovorniki sirskega ilegalnega migranta menijo, da je Slovenija postala pristojna za obravnavo njegove prošnje za azil, pa so na notranjem ministrstvu drugačnega mnenja. Shamieha so že pred nekaj tedni obvestili, da imajo za njegovo deportacijo na voljo še dodatnih šest mesecev, ter da njegove prošnje ne bodo obravnavali. Zanimivo je, da včeraj zjutraj ni bilo prisotnega nobenega novinarja režimskih medijev in nobenega demonstranta. Očitno postaja, da so natančno vedeli, da se Shamieh ne bo pojavil, očitno imajo nekateri informacije iz Roga, kjer se Shamieh običajno zadržuje.

Namera ministrstva za notranje zadeve, da poskusi deportirati Shamieha, je v Državnem zboru Republike Slovenije sprožila burne reakcije. S tako imenovano zadevo se je po skrivanju Ahmada Shamieha v hramu demokracije ukvarjala celotna slovenska javnost in celo vlada Mira Cerarja. Premier se je takrat v prvih dneh celo postavil nad odločitve sodišč, prav tako tudi poslanska kolega iz SD in Levice. Pozneje pa so spremenili svojo retoriko, Ahmad Shamieh je namreč nato odšel v bolnišnico in se s tem izognil deportaciji. Nato pa se je nanj v slovenski medijski sferi kar malo pozabilo in se je lahko ponovno prosto gibal, kot prej. No sedaj je vrag za Shamieha vzel šalo, Shamieh mora iti in pika.

Zadnje novice

Sorodne vsebine