16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Dr. Verica Trstenjak odločno: Ker se dobri umikajo s funkcij oziroma se ne odločijo za kandidaturo, na funkcije pa prihajajo manj sposobni, po prijateljskih, družinskih in političnih povezavah

V zadnjem času se je kot možno kandidatko za funkcijo ustavnega sodnika omenjalo tudi dr. Verico Trstenjak. Včeraj je časopis Večer objavil njeno daljšo izjavo, v kateri je spomnila, da se oglaša zato, ker si želi boljše prihodnosti in več pravne države.

 

»Oglašam se, ker smo Slovenci kritični in nevoščljivi eden drugemu. Oglašam se, ker se dobri umikajo s funkcij oziroma se ne odločijo za kandidaturo, na funkcije pa prihajajo manj sposobni, po prijateljskih, družinskih in političnih povezavah. Sama teh povezav nimam. Ne pripadam nikomur in nisem od nikogar. Vse, kar sem dosegla, sem dosegla s pridnostjo, poštenostjo in znanjem. Nisem v nobenih lobijih, ne v eliti ne v omrežjih. Sem Verica Trstenjak, Prlečka, Slovenka, Evropejka, oseba, ki je pripravljena strokovno, pridno in pošteno delati. Nikomur nisem nič dolžna, razen mojim staršem za vzgojo in vrednote,« je v Večeru zapisala Trstenjakova.

Znana slovenska pravnica je spomnila tudi na nekatere neprimerne pojave in izjave. »Omenjalo se je, da sem slaba kandidatka, ker me je predlagala SDS. To ni res. Prvič: mislim, da nisem slaba kandidatka. Imam strokovno znanje, imam mednarodne izkušnje, živim moralne vrednote in imam modrost ter zrelost pa tudi potrebne izkušnje za tako funkcijo. Pri svojem delu, kot pravnica, sem bila ves čas zavezana pravu in pravičnosti, slednje mi je najvišja vrednota.«

»Večkrat sem v intervjujih za slovenske medije povedala, da me mesto ustavne sodnice morebiti zanima enkrat v prihodnosti. Vsaka stranka bi me lahko vprašala, ali me mesto zanima letos. Še vedno bi me lahko predlagala tudi vladajoča koalicija ali katerakoli od strank znotraj nje. SDS je le izpostavila moje ime kot osebe, primerne za to funkcijo. Ker je bilo moje soglasje le pogojno, če ne bo večine za dr. Terška in tudi če mi bo večina poslanskih skupin izrekla podporo. Druge stranke pa me niso niti omenile niti vprašale, ali bi bila pripravljena biti kandidatka. Najlažje je iskati med svojimi člani in prijatelji. Res je, da me je prva vprašala SDS, ki sem ji dala pogojno soglasje za to, da omenijo moje ime. Prijavila se letos še nisem, ker imam še dovolj izzivov tudi v tujini, čeprav se počasi res že vračam v Slovenijo, kjer že predavam. Sama lahko ostanem še v tujini in predavam po vsej EU in po svetu oziroma svetujem. Vrh svoje kariere sem dosegla v tujini. Če v Sloveniji predavam, je to zato, ker rada živim v Sloveniji in ker rada delam s študenti. Če bom v Sloveniji delala kaj drugega razen predavanj, bo to zato, ker rada živim v Sloveniji in želim prispevati s svojim znanjem. Sicer imam dovolj poklicnih izzivov v tujini,« je zapisala.

Njen zapis si lahko v celoti preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine