21.7 C
Ljubljana
nedelja, 23 junija, 2024

Dr. Nina Krajnik je pričela uvajati filozofijo v vrtce

Piše: C. R.

V uredništvu Demokracije smo od Odbora za izvolitev dr. Nine Krajnik za predsednico Republike Slovenije prejeli odgovor dr. Krajnikove v zvez z izjavo Filozofskega društva. Izjavo objavljamo v celoti:

V mojem življenjepisu je razločno navedeno, da sem v Sloveniji pričela uvajati filozofijo v vrtce. Izjava Filozofskega društva iz dne 28. junija 2022 pa se glasi: ”Filozofija za otroke je bila leta 1999 potrjena kot izbirni osnovnošolski predmet za sedmi, osmi in deveti razred. Razvidno je tudi, da je Ana Marija Grum izvajala projekt kritičnega mišljenja za otroke od 5 do 7 let.

Vrtec ni enako kot osnovna šola. Vrtec ni enako kot sedmi, osmi ali deveti razred. Moje delo na tem področju pa zajema vse skupine otrok predšolskih otrok – ne le otroke od 5 do 7 let. Že od januarja 2022 je javno znano, da na to temo pripravljam knjigo, katere izid je napovedan za letos jeseni.

Filozofsko društvo zato vljudno pozivam k prenehanju širjenja neresnic.

Ob tej priložnosti pa pozivam Filozofsko društvo, da se izjasni v zvezi z vprašanjem, na katerega po sedmih letih navkljub mojim pozivom še ni odgovorilo. Svetovna psihoanalitična zveza s sedežem v Parizu in Slovensko društvo za lacanovsko psihoanalizo, katerega predsednica sem, že od leta 2015 opozarjata na strokovni problem, da se nekateri filozofi v Sloveniji lažno predstavljajo kot lacanovski psihoanalitiki. To so dr. Slavoj Žižek, dr. Mladen Dolar, filozofski oddelek ZRC SAZU in filozofski krog, ki je povezan z diplomiranim filozofom Gregorjem Golobičem. Ta problem sem sama izpostavila tudi v akademskih člankih v strokovno-znanstvenih revijah v Bruslju, Parizu in v Sloveniji. Zato vljudno prosim Filozofsko društvo, da ob tej priložnosti javnosti pojasni:

1. Zakaj se omenjeni slovenski filozofi lažno predstavljajo kot lacanovski psihoanalitiki? 

2. Zakaj se od leta 2015 do danes na to vprašanje še niste odzvali?

Glede na to, da gre za krog, ki za svoje delo prejema miljonska sredstva davkoplačevalskega denarja, ima javnost pravico vedeti.

Dr. Nina Krajnik

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine