3 C
Ljubljana
ponedeljek, 29 novembra, 2021

Dr. Milan Zver: Slovenija želi za evropskega tožilca v preglednem in pravno pravilnem postopku izbrati neodvisnega in strokovnega kandidata

Piše: C. R.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je danes v Evropskem parlamentu sodeloval na razpravi z naslovom “Nujna potreba po zaključku postopka imenovanj za polno delovanje Evropskega javnega tožilstva.”

Dr. Zver je v razpravi pojasnil nekaj dejstev glede izbirnega postopka evropskih delegiranih tožilcev (EDT) v Sloveniji.

“Slovenija se je skupaj z 22 državami članicami EU odločila, da bo sodelovala v Evropskem javnem tožilstvu. Izbor kandidatov v Sloveniji še ni zaključen, ker je bilo ugotovljeno, da je v izbirnem postopku prišlo do nekaterih nepravilnostih zaradi katerih je bil prvotni izbor razveljavljen,” je uvodoma poudaril evropski poslanec. Prav tako je izpostavil, da Slovenija želi v skladu z namenom spoštovanja načela pravne države za to odgovorno mesto izbrati neodvisnega in strokovno usposobljenega kandidata v preglednem in pravno pravilnem postopku.

“Slovenija je zavezana k sodelovanju v Evropskem javnem tožilstvu in prepričan sem, da bo postopek izbire kandidata izpeljala v najkrajšem možnem času,” je dodal dr. Zver.

Poudaril je še, da je trenutni zastoj v postopku imenovanja slovenskih članov namenjen le izbiri najboljših možnih kandidatov in nikakor ne ovira delovanje tega novega evropskega telesa. Kakršne koli insinuacije in obtožbe, pa po mnenju evropskega poslanca predstavljajo nedopusten politični pritisk, “ki lahko negativno vpliva na neodvisnost izbirnega postopka.”

Po razpravi je evropski poslanec izpostavil, da ga je izjemno presenetil zelo negativen nivo razprave slovenskega kolega Klemna Grošlja kot tudi nekaterih ostalih poslancev. “Namesto korektne razprave je bilo izrečenega veliko pretiravanja, insinuacij in neresnic. Žalostno je, kar so nekateri pripravljeni storiti, da za lastne interese neupravičeno očrnijo slovensko vlado in Slovenijo. Levica je to razpravo ponovno izkoristila za politično obračunavanje, in to obžalujem,” izpostavlja poslanec.

Vir: milanzver.eu

Zadnje novice

Sorodne vsebine