18.3 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Dr. Milan Zver: Resoluciji Evropskega parlamenta ob rob: vsa življenja štejejo!

“Spoštovana kolegica Tanja Fajon, manipulirate. Sem 100% proti rasizmu, ampak to ni bila proti-rasistična resolucija, temveč sramotenje evropske varnosti in podpiranje anarhije,” se je evropski poslanec dr. Milan Zver odzval na obtožbe Tanje Fajon, da evropska poslanca dr. Milan Zver in Romana Tomc podpirata rasizem, ker nista glasovala za resolucijo Evropskega parlamenta z naslovom “Proti-rasistični protesti ob smrti Georgea Floyda v ZDA”. Resolucija je bila sprejeta pretekli petek s 493 glasovi za, 104 proti in 67 vzdržanimi.

 

“Take manipulacije se levica in večina medijev poslužujejo vsakič, ko pokončni poslanci glasujemo proti kakšni resoluciji, ki ima lep naslov in popolnoma izkrivljeno in zlorabljeno vsebino. Poleg tega podporniki levice po socialnih mrežah širijo tudi neresničen podatek, da samo 13 poslancev ni podprlo resolucije, v resnici pa je ni podprlo 171 poslancev, kot je razvidno iz rezultatov”, je dodal dr. Zver.

“Resolucija se je že z naslovom pozitivno opredelila do kontroverznega dogajanja, ki ga mnogi ne vidimo, kot “mirne proti-rasistične proteste”, temveč kot gibanje, ki ga zaznamujejo ropanje, sežiganje ter anarhistična in skrajno levičarska skupina Black Lives Matter. Žal pa je sestava konference predsednikov Evropskega parlamenta taka, da leve politične skupine prevladajo in usmerjajo dnevni red zasedanj in naslove resolucij”, je še povedal evropski poslanec.

“Dejstvo, da nisem podprl resolucije, še ne pomeni, da ne obsojam rasizma”, je poudaril. “Ravno nasprotno, do te teme pristopam odgovorno, apolitično in z zavedanjem, da je rasno diskriminacijo mogoče uspešno izkoreniniti predvsem s kulturo in izobraževanjem, ne pa z nasilnimi protesti. Resolucija EP, ki je bila sprejeta prejšnji teden, po moji presoji ne bo prispevala k umiritvi razmer, temveč bi lahko dala dodatno spodbudo skrajnih gibanjem. Njeno sprejetje je potekalo predvsem pod taktirko skrajnih levih sil, ki želijo problem rasne diskriminacije izrabiti za politične namene, zrušiti civilizacijske pridobitve ustavne demokracije in podpirajo anarhijo. Uboj Georga Floyda med njegovo aretacijo, ki ga sicer najostreje obsojam, je nasilnežem iz Antife dal povod, da so pod parolo boja proti rasizmu dobili še dodaten spin za teror in sovraštvo,” je opozoril dr. Zver.

Ob tem evropski poslanec izpostavlja, da so protesti v Sloveniji žal dodatna negativna posledica teh praks. “Zato bi bilo neodgovorno, da podprem očitno politično motivirano besedilo,” dodaja dr. Zver. Poleg tega resolucija po njegovih besedah v izjemno negativni luči prikazuje evropske organe pregona, za katere brez utemeljitve trdi, da ima problem s sistemskim rasizmom, kar po njegovem mnenju ni korektna ocena.

“Besedilo tudi sicer privzema, da je v EU nasploh prisotno sistemsko nasilje, rasizem in neenakost; ne glede na to, da je situacija v EU precej drugačna kot v ZDA. Med drugim resolucija privzema tudi, da je sistemski rasizem prisoten v evropskih institucijah, ki sodijo med najbolj raznolike ustanove na svetu,” je še poudaril dr. Zver. Po njegovih besedah “se moramo zavedati, da so protesti postali ena izmed glavnih tem v predsedniški kampanji ZDA. Evropski parlament bi se zato moral v resoluciji ograditi tudi od besedila, ki bi se ga lahko interpretiralo kot politični vpliv na predsedniško kampanjo v ZDA”.

“Pri glasovanju smo imeli poslanci možnost podpreti slogan “Vsa življenja štejejo”, a ga je večina zavrnila. Dokumenta, ki se je odrekel misli, da vsa življenja štejejo, pač ne morem podpreti,” je zaključil evropski poslanec dr. Milan Zver.

Zadnje novice

Sorodne vsebine