6.4 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Dr. Milan Zver: Poziv k uveljavljanju ciljno usmerjenih sankcij proti Rusiji

Evropski poslanec dr. Milan Zver z zaskrbljenostjo spremlja vnovično zaostrovanje odnosov med Rusijo in Ukrajino, ki smo mu priče v zadnjih dneh. Tudi zato je pristopil k podpisu pisma, ki ga je pripravila njegova nizozemska poslanska kolegica Marietje Schaake, in s katerim skupaj s skoraj 100 drugimi evropskimi poslanskimi kolegi poziva visoko predstavnico EU za zunanje zadeve Federico Mogherini ter voditelje vlad držav članic EU k uveljavljanju ciljno usmerjenih sankcij proti Rusiji.

»Evropa ne sme nemo stati ob strani, medtem ko skuša Rusija kršiti temeljna pravila mednarodnega prava in ogrožati mir in varnost nas vseh,« so v pozivu zapisali evropski poslanci.

Spomnimo. V nedeljo 25. novembra je ruska obalna straža v Kerški ožini pri nezakonito priključenem polotoku Krim zasegla tri ukrajinska vojaška plovila, ki so iz Črnega morja plula v ukrajinsko pristanišče Mariupol v Azovskem morju. Pri tem je bilo zajetih še 24 ukrajinskih mornarjev. V posredovanju so bili najmanj trije ranjeni. Rusija trdi, da je ukrepala zaradi kršitve njenih meja, Ukrajina pa se je odzvala z razglasitvijo vojnega stanja na delih svojega ozemlja.

 

Več evropskih držav in Evropska unija je neposredno po incidentu sicer že zahtevalo izpustitev ukrajinskih pomorščakov, ki jih je v Azovskem morju zajela ruska vojska, in obsodilo rusko agresijo. Berlin je ob tem predlagal, da bi Nemčija in Francija posredovali med državama, med katerima so se zaradi incidenta znova okrepile napetosti, kot morebitni mediator med državama pa se je v zadnjem tednu izpostavila tudi Turčija. Tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je že obsodil rusko uporabo sile v Azovskem morju in navedel, da morajo ruske oblasti vrniti ukrajinske mornarje in ladje ter se vzdržati nadaljnjih provokacij.

Kot v pismu izpostavljajo evropski poslanci, pa nedeljski incident v odnosih med Rusijo in Ukrajino ni osamljen. »Dogodke, ki so se odvili preteklo nedeljo, lahko razumemo kot širšo strategijo za zaostrovanje odnosov med Rusijo in Ukrajino, kot provokativno kršenje mednarodnega prava in dogovorov ter kot resno grožnjo našemu skupnemu miru in varnosti,« so v pismu poudarili evropski poslanci.

Zadnje novice

Sorodne vsebine