2.5 C
Ljubljana
nedelja, 28 novembra, 2021

Dr. Kozma Ahačič: »Trudimo se spopadati z izzivi, ki jih mladim in učiteljem prinaša nova jezikovna situacija«

Piše: slovenskisolar.si

Nova jezikovna situacija, ko se veliko dejavnosti seli na splet, terja prilagoditve in novi spletni SSKJ za mlade, Franček, je ena izmed njih. O njem in še marsičem, kar se trenutno dogaja s slovenskim jezikom, smo se pogovarjali s Kozmo Ahačičem, predstojnikom Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša pri ZRC SAZU.

DEMOKRACIJA: 14. septembra se je Franu pridružil Franček (www.franček.si– za kaj gre?

Ahačič: Franček je portal, ki skuša mlade popeljati v svet slovenskega jezika. Na njem najdemo informacije o skoraj vsaki slovenski besedi. Informacije pa so prilagojene posameznemu starostnemu obdobju – od prvega razreda osnovne šole do konca srednje šole. Poleg tega Franček vse slovarske informacije povezuje tudi s slovnico, ki je prav tako predstavljena na različnih ravneh.

DEMOKRACIJA: Od slovarskega portala Fran.si se torej razlikuje po večji enostavnosti.

Ahačič: In po povsem drugačni razporeditvi informacij. Fran je portal, ki vsebuje jezikovne priročnike, namenjene odraslim. Namen Frančka pa je, da bi mlade postopoma usposobil za uporabo Frana, torej »pravih« slovarjev. »Kar se Franček nauči, to Fran zna,« smo slišali na predstavitvi portala, in to se mi zdi kar dober povzetek naše filozofije. Če se bodo mladi navadili uporabljati slovarske priročnike in slovnico, bodo to počeli tudi kot odrasli.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine