7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Dr. Jože Podgoršek tudi uradno kandidat za novega kmetijskega ministra Republike Slovenije

Predlog za novega kmetijskega ministra, ki bo na tem položaju zamenjal Aleksandro Pivec, je že v DZ. Predsednik vlade Janez Janša na to mesto po pričakovanjih predlaga zdajšnjega državnega sekretarja na kmetijskem ministrstvu Jožeta Podgorška. Poslancem se bo predstavil v ponedeljek.

Pivčeva je odstopila v ponedeljek med sejo DZ, na kateri so razpravljali o Janševem predlogu za njeno razrešitev. S tem je premier sledil zahtevi stranke DeSUS, v katere kvoto sodi vodenje kmetijskega ministrstva.

V DeSUS so Janšo pozvali k razrešitvi Pivčeve 25. septembra, potem ko je bila dva meseca in pol tarča očitkov zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli. Sama je vse očitke vztrajno zavračala, zato je izgubila zaupanje pri poslancih stranke, ki jo je tedaj vodila.

Hkrati so za njenega naslednika že predlagali Podgorška. “Enostavno ne verjamem, da ne bi bil primeren. Gre za strokovnjaka, doktorja znanosti s tega področja, nenazadnje aktivnega državnega sekretarja, ki pozna razmere,” je nekaj dni pozneje o njem dejal začasni zastopnik DeSUS Tomaž Gantar.

Jože Podgoršek se je rodil se je 17. 3. 1974 kot četrti otrok tradicionalne kmečke družine in je tudi odraščal na domači kmetiji. Glede na prirojen občutek za kmetijstvo in za delo z zemljo je svojo izobrazbeno pot pričel na Srednji kmetijski šoli Grm in študij nadaljeval na Biotehniški fakulteti, kjer je po diplomi študij nadaljeval in doktoriral s področja agrarne ekonomike.

Svojo poklicno pot je pričel v gospodarskem sektorju, kjer je intenzivno spoznal področje pridelave zelenjave in tudi sektor zelenjadarstva v Sloveniji. V letih dela v podjetju Zeleni hit d.o.o. od leta 1997 do 2004 je skupaj s sodelavci razvijal pridelavo zelenjave in vnašal nove tehnološke rešitve do slovenskih zelenjadarskih kmetij.

Od leta 2004 do 2018 je bil zaposlen na zavodu Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma (nekdaj Kmetijska šola Grm), kjer je spoznal tudi delovanje javnega sektorja. Na šoli je v tem obdobju vodil skupino za prenovo izobraževalnih programov na področju kmetijstva, sodeloval pri ustanovitvi in kasneje vodil Medpodjetniški izobraževalni center Grm, sodeloval pri ustanovitvi Razvojno raziskovalnega inštituta in ga do septembra 2018 tudi vodil, vodil delovno skupino za pripravo vsebinskih izhodišč za ustanovitev Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto, katero je do nastopa funkcije državnega sekretarja vodil kot prvi dekan s polnimi pooblastili.

Marca 2015 je bil imenovan za prvega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano. Med njegovimi glavnimi nalogami so bili spremljanje ravnanja deležnikov v verigi preskrbe s hrano, ozaveščanje kupcev hrane v verigi preskrbe s hrano o zakonskih določbah in moralnih merilih pri odkupu hrane ter ozaveščanje pridelovalcev in predelovalcev kot vmesnih členov v verigi preskrbe s hrano o zakonskih okvirih pri prodaji in odkupu hrane in pravicah prodajalcev hrane.

Septembra 2018 je bil imenovan na mesto državnega sekretarja na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. 

Zdaj se bo moral najprej predstaviti pred odborom DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter pri tem tudi odgovarjati na vprašanja njegovih članov. Predsednik odbora Edvard Paulič je to sejo sklical za ponedeljek, 12. oktobra. Zadnjo besedo pri imenovanju na položaj kmetijskega ministra bodo nato imeli poslanci na plenarni seji DZ.

Pivčeva je sicer svoje delo na kmetijskem ministrstvu, ki ga je vodila od nastopa mandata vlade Marjana Šarca septembra 2018, ocenjevala kot dobro. Med dosežki v tem času je izpostavljala zlasti povečanje proračuna ministrstva, pripravo sprememb zakonodaje o kmetijskih zemljiščih ter spremembe uredb za črpanje evropskih sredstev.

Njen drugi mandat na ministrstvu je zaznamovala pandemija covida-19, zaradi česar je bil velik poudarek dela ministrstva tudi na pripravi protikriznih ukrepov za kmete, za odpravo tržnih nesorazmerij, ki jih je pandemija povzročila, in za zagotovitev ustrezne oskrbe s hrano v izrednih razmerah.

Veliko je hodila po terenu in pri tem ugotavljala, da njeno delo in delo celotne njene ekipe cenijo tisti, ki jim je bila namenjena njihova pozornost. “Številni od mojih začrtanih projektov tako ostajajo nedokončani, zato bom razmislila, kako lahko tudi v bodoče pripomorem k razvoju podeželja, do katerega se je večina politične javnosti doslej obnašala mačehovsko,” je napovedala v ponedeljek.

Med svojimi ključnimi nalogami je vse od prihoda na ministrstvo izpostavljala področja, kot so zagotavljanje varne in kakovostne hrane, krepitev samooskrbe s promocijo lokalne hrane, nadaljnje urejanje odnosov v verigi oskrbe s hrano, prilagajanje kmetijstva podnebnim spremembam, dvig dodane vrednosti in produktivnosti v kmetijstvu, ohranitev podeželja in kmetijske dejavnosti na območjih z omejenimi dejavniki ter spopad z demografskimi izzivi v kmetijstvu.

Ena bistvenih nalog ministrstva je tudi priprava programskih dokumentov za črpanje sredstev skupne kmetijske politike v naslednjem večletnem finančnem obdobju EU ter zagovarjanje slovenskih interesov pri reformi skupne kmetijske politike.

Že lani jeseni je napovedala tudi korenitejše spremembe zakona o kmetijstvu s posegom v definicijo kmeta in kmetijskega gospodarstva ter spremembe zakonov o dedovanju kmetijskih gospodarstev, o gospodarjenju z gozdovi in o zaščiti živali. Vse to bo zdaj počakalo novega ministra.

Zadnje novice

Sorodne vsebine