15.2 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Dr. Božo Cerar na poslovnem zajtrku AmCham Slovenija: Slovenija se v zadnjih letih ni obnašala svoji vlogi primerno!

Poslovni zajtrk v organizaciji Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji (AmCham Slovenija) se je osredotočal na vpetost Slovenije v mednarodno okolje. Sogovorci so se strinjali, da je EU pred številnimi pomembnimi izzivi, med drugim pa so se zavzeli za močnejši glas gospodarstva in odločnejšo Slovenijo.

Generalna direktorica AmCham EU Susan Danger je med ključnimi izzivi EU izpostavila prihajajoče volitve v Evropi parlament in posledično prihod nove Evropske komisije v luči naraščajočega populizma. Italijanski veleposlanik v Sloveniji Paolo Trichillo je poudaril izziv migracij, pa tudi brexita. Izpostavil je sicer velik obseg tako blagovne menjave kot investicij med Italijo in Slovenijo in pohvalil dvostransko sodelovanje med državama.

Dangerjeva je opozorila na pomen skupnega evropskega trga in poudarila, da njegovih koristi ne bi smeli jemati za samoumevne. “Podjetja morajo govoriti o tem, kako gospodarstvo pomaga, ustvarja delovna mesta, kako k blaginji pripomorejo inovacije in trgovanje,” je dejala. Med drugim se je zavzela, da bi v javnosti glasneje spregovorili vodilni v podjetjih, tudi če bi se s tem izpostavili.

Dangerjeva je sicer prepričana, da v zvezi s transatlantskimi odnosi ne smemo biti pesimistični. “Poudarjati moramo, da so gospodarski odnosi še vedno odlični. Čeprav gremo skozi turbulentne čase, stanje ni slabo,” je spomnila. Zagotovila je tudi, da so ZDA “povsem predane” odnosom z EU, vendar pa mora tudi EU počistiti pri sebi, da bo privlačna partnerica.

Glavni globalni izziv je zaton ustavne demokracije, počasno umikanje mednarodnega liberalnega reda in multilateralizma, je menil izredni profesor za evropsko pravo na Fakulteti za državne in evropske študije Matej Avbelj. “Sočasno opažamo vzpon starih in novih avtoritarnih režimov, ki izkoriščajo negotovost ljudi v tem novem globalnem kontekstu, ki ga ustvarjajo posledice globalizacije, ekonomskih kriz in digitalne revolucije.”

Slovenija se s temi časi ne sooča produktivno. “Vse preveč je drobnjakarskega provincializma, vse preveč se ukvarjamo sami s seboj in za svoje težave krivimo druge,” je menil Avbelj. Opozoril je na implozijo slovenskega političnega spektra in odsotnost profesionalnega političnega razreda. “Nimamo pravih političnih strank, kaj šele močnih političnih vezi v Evropi,” je opozoril in dodal, da to slabi položaj države v mednarodnih odnosih.

Opraviti moramo domačo nalogo, potem bomo lahko s svojimi idejami soustvarjali EU, ki je prav tako v eksistenčni krizi, je nadaljeval Avbelj. Med drugim je spomnil, da EU nobene od dosedanjih kriz, kot so institucionalna, gospodarska ali finančna, ni primerno naslovila in dokončno rešila.

Nekdanji veleposlanik Slovenije v ZDA Božo Cerar je menil, a smo soočeni s ključnim prehodom iz unipolarnega sveta, ki je nastal po koncu hladne vojne, do večpolnega sveta. “ZDA so se v svetovni areni pridružile države, kot so Kitajska, Rusija in Indija. Postavlja se vprašanje, kakšna bo ta tranzicija – ali bodo države našle nek način sobivanja in sodelovanja pri glavnih težavah – od klimatskih sprememb do trajnostnega razvoja do kriznih vojnih žarišč in naprej – ali pa bo med njimi prišlo do neke vrste spopada,” je opozoril.

V tej luči vidi tudi trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko. Cerar priznava, da so kitajske prakse res pogosto v neskladju s globalnimi pravili. “A moje srčno upanje je, da bo vendarle prišlo do dialoga in sporazuma,” je dejal.

Za Slovenijo pa se je strinjal, da mora biti bolj aktivna in samozavestna,inovativna in se ne sme imeti za majhno. Mora pa se zavedati tudi okvira, v katerega je vstopila: “Smo članica EU, Nata, nismo več neuvrščeni in s to družino delimo tudi določene vrednote – demokracijo, človekove pravice,
mednarodno pravo, tržno ekonomijo in tako dalje.”

Cerar je ob tem posvaril, da se Slovenija v zadnjih letih ni obnašala svoji vlogi primerno. Med drugim je spomnil na izdatke za vojsko, ki jih je obljubila v zvezi Nato, ter negativne ocene Slovenske vojske. “To je negativno vplivalo na odnose z Washingtonom,” je dejal in izpostavil
prostor za izboljšanje.

Član uprave Kolektor Group Valter Leban pa je poudaril, da bo trgovinska vojna med EU in ZDA vplivala na njihovo skupino, ki je dobavitelj v avtomobilski industriji: “Ameriški predsednik Donald Trump je odločen zaščititi ameriško avtomobilsko industrijo, mi pa smo neposredno v dobavni verigi. To nas bo prizadelo, vprašanje je, kako močno in kdaj.” Je pa dodal tudi, da se mora Kolektor na Kitajskem nenehno boriti za pravice intelektualne lastnine. “Moraš biti inovativen, a hkrati tvegaš, da boš inovacijo izgubil,” je dejal.

Govorniki so se dotaknili tudi prostotrgovinskega sporazuma med EU in ZDA, znanega pod kratico TTIP. Dangerjeva sedaj pristop namesto enega celovitega sporazuma vidi bolj parcialno. “V okviru pogajanj o TTIP smo veliko naredili. Graditi moramo na tem,” je menila.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine