12.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Dr. Bojana Beović: “Če sem malo pesimistična, lahko rečem, da se nam drugi val že začenja dogajati”

V petek je bilo v Sloveniji po podatkih Ministrstva za zdravje zabeleženih 14 novih okužb s SARS-CoV-2, v tem mesecu skupno že 99. Z vprašanji glede epidemiološke slike smo se obrnili na infektologinjo Bojano Beović, ki je za spletni portal Nova24TV povedala, da je po mnenju terenskih epidemiologov situacija še obvladljiva, a da je epidemiološka služba že na zgornji meji zmogljivosti. V času, ko je življenje odprto, ima vsak primer ogromno kontaktov in posledično v državi prihaja do sekundarnih in terciarnih okužb. Po besedah Beovićeve lahko v zelo kratkem času pričakujemo nove omejitve združevanja, vključno s tistimi v zasebnih prostorih. Situacija se sicer hitro slabša tudi na Hrvaškem, od koder so v soboto poročali o 85 novih okužbah, a kot pojasnjuje Beovićeva, je tam situacija, razen dveh skupkov, podobna kot v Sloveniji.

 

Po uradnih podatkih vlade je bilo v petek, 26. junija, zabeleženih 14 dodatnih okužb z novim koronavirusom, kar je največje dnevno število ta mesec. Skupno število okužb, ki so bile odkrite junija, tako znaša 99. V petek je bilo opravljenih 878 testov. Hospitaliziranih je bilo osem oseb, od tega ena na enoti intenzivne terapije.

Situacija še obvladljiva, a epidemiološka služba že deluje na meji zmogljivosti

Z vprašanji glede trenutne epidemiološke slike v Sloveniji smo se obrnili na vodjo strokovne posvetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje, infektologinjo dr. Bojano Beović. Ta je uvodoma povedala, da je po mnenju terenskih epidemiologov za zdaj to še obvladljiva številka, ampak je na zgornji meji tega, kar epidemiološka služba zmore. Vsak posamezen primer ima v času, ko je življenje odprto in se odhaja na dopuste, ogromno kontaktov. “To delo je izjemno naporno, obsežno in vprašanje je, do kdaj bo izvedljivo z obstoječim kadrom,” je pojasnila Beovićeva.

Če ukrepi ne bodo učinkoviti, nas lahko čaka črn scenarij

Vse glasneje se v javnosti govori, da je Slovenija že vstopila v drugi val epidemije. “Če sem malo pesimistična, lahko rečem, da se nam drugi val že začenja dogajati, ker številke nad 10 postajajo pravilo in ne izjema,” je bila jasna Beovićeva.

“Če ne bomo uspeli tega obvladati, bomo prišli do situacije, ki smo jo imeli marca, ko se bo število stopnjevalo in podvojevalo v nekaj dnevih. Potrebno bo napeti vse sile, da do tega ne pride. Eno je delo omenjene epidemiološke službe, ki vsak kontakt postavi v karanteno in tako skuša zamejiti primere. Spremembe so v režimu na mejah. Sprememba je v doslednem nošenju mask,” opozarja Beovićeva in pojasnjuje, da bodo imeli vsi ukrepi učinek čez en teden, mogoče še malo več, podobno, kot smo to spremljali pri ukrepih v marcu in v aprilu.

V nadaljevanju Beovićeva za spletni portal Nova24TV opiše morebiten črn scenarij: “Če ti ukrepi in še nekateri dodatni, ki jih nameravamo predlagati v naslednjih dneh, ne bodo učinkoviti in, če ne gremo ponovno v popolno zaporo države, smo v situaciji, kot jo ima Švedska. Tam imamo prosto širjenje epidemije in je od vsakega posameznika odvisno, ali bo poskrbel za to, da ne bo prišlo do okužbe. To pa pomeni bistveno večje število umrlih, kot smo jih imeli do sedaj in kot zdravnica menim, da je to katastrofa.”

Dnevno število novih okužb (Vir: NIJZ)

V kratkem novi ukrepi

Že v soboto zjutraj je vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin za spletni portal Nova24TV povedal, da svetovalna skupina razmišlja, da bi priporočala omejitev združevanja ljudi, tudi na zasebnih površinah. Kdaj lahko pričakujemo takšne ukrepe? “Zelo v kratkem, izkušnje zadnjih 14 dni, ko je prišlo do večjega števila okužb, kažejo, da so poleg vnosov čez meje problematična tudi druženja, vključno z zasebnimi druženji,” je napovedala Beovićeva in pojasnila, da je, kar se prenosa okužbe tiče, vseeno ali je druženje zasebno ali javno.

Tisto, za kar bo po njenem mnenju prav tako potrebno res poskrbeti, so razmere v podjetjih, da se bodo tudi tam striktno nosile maske in upoštevale varnostne razdalje: “Seveda bo potrebna skrb za zdravje zaposlenih in nadzor nad tem, da ne bo prihajalo do vnosov v gospodarstvu, ker to lahko zelo ekonomsko obremeni državo.”

Foto: iStock

Situacija se hitro slabša tudi na Hrvaškem, a je, razen dveh večjih skupkov, podobna kot v Sloveniji

Situacija pa se hitro slabša tudi na Hrvaškem. Kot poroča Večernji, so oblasti v soboto poročale o 85 novih okužbah z novim koronavirusom. Tako naj bi bilo aktivno okuženih skupno 368 oseb, 54 oseb pa je tam hospitaliziranih.

Glede situacije na Hrvaškem Beovićeva poudarja, da gre tam za velik problem dveh velikih skupkov: “V drugih delih Hrvaške je situacija podobna kot v Sloveniji, prihaja do posameznih primerov in nato do manjših izbruhov. Kar me skrbi, so večja turistična druženja na hrvaški obali, govori se že o organizaciji velikih zabav v Zrćah na Pagu. Verjetno obstajajo taka druženja tudi drugje in se jih udeležujejo tudi Slovenci, kar je v tem trenutku izjemno nevarno.”

Stanje na Hrvaškem je za zdaj torej tako, da ni nekega razloga, da bi predlagali spremembo režima na meji. “Potrebno se je držati nekih objektivnih kriterijev. Se pa situacija budno spremlja in težko rečem, kakšne bodo potem politične odločitve. Ko bo to potrebno, bo stroka vsekakor predlagala, da se režim na meji spremeni,” je še pojasnila Beovićeva.

Rok Krajnc

Zadnje novice

Sorodne vsebine