8.2 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Dr. Anže Logar: Se Sloveniji obeta postopek Evropske komisije zaradi nedovoljene državne pomoči v zdravstvu?

Ali drži, da Evropska Komisija naš zdravstveni sistem prišteva med gospodarske dejavnosti oziroma med gospodarske javne službe, ki so predmet posebnih pravil EU o državnih pomočeh?

 

Poslanec SDS dr. Anže Logar je na ministra pristojnega za zdravje Aleša Šabedra naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s pogovorom z Evropsko komisijo glede slovenskega zdravstvenega sistema.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

Iz javno objavljenega vladnega gradiva številka 510-167/2019/3 z dne, 15. 5. 2019, je razvidno, da je bila dne, 11. 6. 2019, v Bruslju na delovnem sestanku visoka vladna delegacija, ki se je na sedežu Evropske komisije v imenu Republike Slovenije pogovarjala o slovenskem zdravstvenem sistemu.

Kolikor se da razbrati iz sestave delegacije, je bila tema razgovorov tudi državna pomoč javnemu zdravstvu.

V tej zvezi me zanima naslednje:

1. Kdo je bil sogovornik naše delegacije na sestanku s strani Evropske komisije?

2. Ali drži, da Evropska komisija naš zdravstveni sistem prišteva med gospodarske dejavnosti oziroma med gospodarske javne službe, ki so predmet posebnih pravil EU o državnih pomočeh? Kakšne posledice bi imelo to za slovenski zdravstveni sistem?

3. Ali je na tem razgovoru Republika Slovenija dala Evropski komisiji kake zaveze glede nadaljnjih ravnanj v  zvezi s proračunskimi sredstvi, ki jih država namenja bolnišnicam?

4. Ali se  v Sloveniji striktno spoštujejo pravila EU o državnih pomočeh? Kdo na pristojnem ministrstvu je za to odgovoren?

5. Zastaralni roki za nedovoljene državne pomoči so 10 let. Ali obstaja možnost, da bo Evropska komisija v nadaljevanju sprožila kakšen postopek v zvezi z nedovoljeno državno pomočjo v zdravstvu?

Zadnje novice

Sorodne vsebine