14.5 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Dr. Anže Logar: Kaj je rešitev? Zelo dober rezultat SDS na volitvah. V tem primeru bodo paradržavo premagali – volivci. Vse je torej v njihovih rokah. Ali bolje – nogah

Teden dni pred državnozborskimi volitvami smo se pogovarjali s poslancem in predsednikom Sveta Slovenske demokratske stranke Anžetom Logarjem, ki se je v izteklem sklicu državnega zbora izkazal z vodenjem pomembne parlamentarne preiskovalne komisije, ki se je ukvarjala s preiskovanjem zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter z ugotavljanjem vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bank v samostojni Sloveniji.

Gospod Logar, kakšni občutki vas prevevajo teden dni pred državnozborskimi volitvami? Ankete stranki SDS dobro kažejo. Lista Marjana Šarca in SD kar precej zaostajata za vašo stranko, druge stranke so še bolj zadaj …
To bi lahko interpretiral tudi kot ‘že videno’, saj je bilo podobno pred vsemi državnozbrskimi volitvami. A ne bom. Že tri mesece intenzivno hodim po svojem okraju in ugotavljam, da je tokrat razpoloženje med volivci drugačno. Odzivi ljudi nekako spominjajo na leto 2004 …

 

Kako pa komentirate dejstvo, da se je letos v volilni boj podalo toliko političnih strank in list?
Samo omejeno število teh strank ima potencial, da prestopi parlamentarni prag. Veliko število pred volitvami ustanovljenih strank bi pripisal bolj ‘boju za 1 odstotek’ kot ‘boju za prestop parlamentarnega praga’. Torej boj za rento približno 4.000 evrov na mesec, ki ga stranki prinaša enoodstotni prestop praga. Precej nesmiselna in draga Virantova rešitev, ki jo bo treba ob morebitni zmagi na volitvah nemudoma odpraviti. Bistveno pa ta številčnost strank razmerja na vrhu ne bo spremenila.

 

Vas kaj skrbi, da bo »globoka država« udarila po SDS spet tik pred volitvami? Nedavno smo v Demokraciji pisali o posebni skupini znotraj organov pregona, ki je zadolžena za obračun s SDS. Menite, da bodo »sluge globoke države« spet sproducirali kakšno za lase prevlečeno ovadbo proti vam, ki jo bodo režimski mediji potem tik pred volilnim molkom obešali na veliki zvon?
V zadnjem tednu sfabricirana afera zoper SDS bi bila preveč prozorna, da bi imela resnejši učinek na volilni izid. V tem pogledu je bistveno, da SDS in njeni predstavniki v javnih nastopih ostanejo osredotočeni na program in vizijo predstavitve tega programa volivcem. Skratka, da ne ‘kamenjajo psov, ki lajajo ob poti’. Verjamem pa, da sive eminence politke statusa quo ne bodo vrgle puške v koruzo. V obdobju pred volitvami se lahko prek medijev vpliva na apatičnost in vdanost v usodo volivcev desnega pola in mobilizacijo levih volivcev. Potem se teoretično lahko vpliva na rezultat neposredno na voliščih, čeprav smo tokrat na ravni stranke zagotovili nadzor nad volišči na ravni tistega iz leta 2004. Nato bodo postali tarča potencialni koalicijski partnerji, ki jih bodo javno vnaprej obsojali na politično smrt v primeru, če bi se začeli poigravati z mislijo o vstopu v koalicijo. Kaj je rešitev? Zelo dober rezultat SDS na volitvah. V tem primeru bodo paradržavo premagali – volivci. Vse je torej v njihovih rokah. Ali bolje − nogah. Naj volijo z nogami, odidejo torej na volišče in dokažejo, da je števičnost udeležbe močnejša od najudarnejšega medijskega spina.

 

Kako pa komentirate sporazum o t. i. levem bloku, ki sta ga 9. maja podpisala predsednik DeSUS Karl Erjavec in razvpiti ljubljanski župan Zoran Janković kot predsednik zunajparlamentarne stranke PS?
Hm, kako naj Janković spoštuje tak sporazum, če še zakonov ne spoštuje? Za Erjavca pa je še bolj ponižujoče. Prevedeno v ljudski jezik je Erjavec s svojim podpisom Jankoviću, ki sploh ne kandidira, vnaprej obljubil, da bo ostal na njegovi strani. Kdo pa sploh je Janković, da bi se mu morala neka parlamentarna stranka s podpisom podrejati? Se samo meni to zdi do skrajnosti bizarno?

 

V njem sta se zavezala, da ne bosta šla v koalicijo z vami. K pristopu k sporazumu sta pozvala tudi predsednike SD, SMC in LMŠ. Ljubljanski župan Janković je ob tem še dodal, da bo naredil vse, da »prihodnje vlade ne bo vodil predsednik SDS Janez Janša«.
In vsi so srečno živeli do konca svojih dni …

 

No, zanimivo je, da so do takih pozivov kritični tudi nekateri na levici. V t. i. vstajniški stranki Solidarnost so zapisali, da gre pri napovedani povezavi med Erjavcem in Jankovićem za »povezavo med sorodnimi klientelističnimi in nepotističnimi interesi starih političnih strank, ki skušajo s strašenjem pred Janšo na vsak način obdržati svoje politične pozicije«.
Bi se kar strinjal z njimi. Tako programsko izpraznjene levice, kot jo imamo pred letošnjimi volitvami, v Sloveniji še ni bilo od osamosvojitve dalje.

 

Kako pa ocenjujete delovanje sedanje, pravzaprav že nekdanje, razpadale leve vladne koalicije, ki so jo sestavljale stranke SMC, DeSUS in SD, in njeno triinpolletno vladanje?
Kot obdobje izgubljenih priložnosti. Priznam, da postanem živčen ob misli, da bi moral še štiri leta prenašati takšno neodločno, medlo, nerazvojno politiko braz jasne usmeritve in programa. Spremljali smo politiko brez vonja in okusa, ki je živela iz dneva v dan, kjer ni nihče znal udariti po mizi, kjer so se stari kadri skozi vse pore oblasti vračali na vodstvene funkcije in kjer celo za ceno človeških življenj v imenu stabilnosti SD in DeSUS nista ustavili kaosa v zdravstvu. Vse za ohranitev lastnih političnih položajev.

 

Je bil Miro Cerar dorasel vlogi predsednika vlade?
Retorično vprašanje …

26 1 anze logar

In odgovor?
Ga ne potrebuje. O Janezu Drnovšku ali Janezu Janši nikoli ne bi postavili takšnega vprašanja.

 

Dotakniva se še dela parlamentarnih preiskovalnih komisij. V državnem zboru je bilo sprejeto poročila preiskovalne komisije za Teš 6, ki jo je vodil Matjaž Hanžek. Vse vlade od 2004 do 2012 naj bi bile ravnale neodgovorno, največja politična odgovornost pa je na vladi Boruta Pahorja ter takratnih ministrih Francu Križaniču in Mateju Lahovniku. Pričakujete v zvezi s tem sodni epilog?

SD ga ne želi, zato si tako glasno prizadevajo za novo levo vlado. SMC tudi ne, saj že ustvarjajo nove pogoje za bogate rente s pomočjo pregrešno drage graditve drugega tira ob asistenci lože Metoda Dragonje v obliki družbe 2TDK. SDS bo tu ravnala s podobno odločnostjo kot pri zdravstvenem in bančnem kriminalu. Krivci za nesmotrno odtekanje davkoplačevalskega denarja naj odgovarjajo. Ne glede na pedigre ali priimek.

V sklepnem poročilu zdravstvene preiskovalne komisije, ki jo je vodila poslanka SDS Jelka Godec, je komisija navedla, da so vsi zdravstveni ministri od 2003 do 2016 objektivno odgovorni, ker niso sprejeli zakonodaje, ki bi omogočala sistemske rešitve in zajezitev koruptivnih dejanj v zdravstvu. Kolar Celarčeva pa je po ugotovitvah komisije tudi subjektivno odgovorna za opustitev ukrepov, ki bi jih morala sprejeti že na podlagi vmesnega poročila. Vaš komentar?
Najprej glede odgovornosti vseh zdravstvenih ministrov – poročilo je dokaz, da SDS zna priznati napake in kandidatov, za katere je bila ugotovljena odgovornost, ne kandidira za nove politične funkcije. Kolar Celarčeva pa – zanjo ne najdem besed. Kako lahko mirno spi nekdo, ki je v obdobju svojega ministrovanja posamezne čakalne vrste povečal tudi do 8-krat! Saj gre za zdravje ljudi! In kako lahko mirno spita prvaka SD in DeSUS, ki sta za ceno človeških usod pod pretvezo ‘politične stabilnosti’ podpirala ministrico Kolar Celarčevo pri obeh interpelacijah, ki jih je upravičeno in pravočasno vložila SDS? Vse zato, da ostanejo na oblasti.

 

No, ko sva že pri zdravstvu. UKC Ljubljana zapuščajo še trije otroški kardiologi, s čimer bo otroška kardiologija ostala praktično brez strokovnjakov. Vodstvo zavoda sicer išče rešitve in strokovnjake doma in v tujini, ministrstvo za zdravje pa vidi rešitev v samostojnem inštitutu za otroške srčne bolezni, ki naj bi začel delovati 1. julija. Verjamete, da bo res začel delovati?
Rad bi verjel. Gre pa še za eno potezo neodgovorne levosredinske vlade, ki je vsa ključna vprašanja in odgovornosti zamaknila v čas po volitvah in s tem naslednjo vlado obremenila z odločitvami, ki bodo v vsakem primeru razburjale javnost.

 

Če preideva k vaši preiskovalni komisiji. Katere ugotovitve bi posebej izpostavili? Morda razkritje, da se je v državni NLB pral iranski denar za teroristične namene?
Med drugim. Pa da je politika pri tem namenoma gledala stran, organi pregona pa opustili dolžno ravnanje in s tem dejansko dokazali, da se pustijo instrumentalizirati. To odkritje je zame šokantno in ruši temeljno zaupanje v delovanje državnih institucij. Če grem naprej, naj omenim še svojo iskreno zgroženost nad praksami, ki so jih (do včeraj) ‘ugledni’ bančniki izvajali v slovenskem bančnem sistemu. Podpisovali so se na dokumente, ki jih sam ne bi nikoli podpisal. Očitno so bili prepričani, da imajo zagotovljeno imuniteto. No, resnici na ljubo se zdi, kot da so jo do sedaj res imeli. Zato jih tudi tako skrbi, da bi prišlo do spremembe politične opcije na oblasti. Če malce karikiram: njihovi ‘PR predstavniki’ v politiki, Židan et Co. torej, ravno zaradi tega tako glasno opozarjajo volivce, naj nikar ne dopustijo spremembe oblasti, ampak naj še naprej z novo levo vlado gospodarskim elitam Foruma 21 omogočajo lagodno življenje in ohranjanje statusa quo.

 

Pričakujete, da bodo organi pregona prebrali to poročilo in končno opravili svoje delo?
To je njihova naloga, za to so plačani. Jaz nisem bil plačan za to, da preiskujem bankirje. Pa sem se tega vseeno lotil z veliko vnemo, potem ko nam je uspelo pridobiti tajno bančno dokumentacijo in sem videl, kaj se tam notri skriva. Nisem odnehal prav zato, ker sem začutil, da lahko dosežem spremembo kurza pri pregonu bančnega kriminala. Dokazali smo, da se da. Prepričan sem, da tudi med kriminalisti in tožilci najdemo številne posameznike z ustreznim znanjem in izkušnjami, ki jim postane slabo ob pogledu na kriminal, ki se je razraščal v slovenskem bančnem sistemu. In da bodo, kolikor bodo začutili, da obstaja politična volja, v pregon usmerili vso svojo energijo. To bo posledično obrodilo sadove, grešne bankirje bodo spravili tja, kamor spadajo, ljudje pa bodo spet počasi začeli pridobivati zaupanje v družbeni sistem in vladavino prava. Čez noč se to ne bo zgodilo, v obdobju enega mandata pa se bodo že začele kazati otipljive spremembe v pravo smer.

 

No, imeli smo še eno preiskovalno parlamentarno komisijo, t. i. Möderndorferjevo, ki je ugotavljala pranje denarja v NLB in financiranje terorizma. Pod vostvom predsednika Janija Möderndorferja je »raziskovala« sumljive posle v državni NLB in politično odgovornost za sumljive transakcije pripisala nekdanjemu predsedniku vlade Borutu Pahorju, nekdanjemu finančnemu ministru Franciju Križaniču, nekdanjemu guvernerju Banke Slovenije Marku Kranjcu in nekdanjemu zunanjemu ministru Samuelu Žbogarju, ki na zaslišanje pred preiskovalno komisijo ni prišel. Je politično odgovornost pripisala pravim osebam?
No, na eno je pozabila – Katarino Kresal. Morda zato, ker pripada eni od strank, katere član je bil pred časom tudi Möderndorfer. Kdo ve. Njegova preiskovalna komisija je namreč ravno na področju Policije ugotovila hude kršitve postopkov, malomarnost, celo ukrepanje v nasprotju z zakonodajo. Na vsak način gre za hudo napako preiskovalcev − da brez obrazložitve iz odgovornosti izpustiš eno od ključnih oseb v zgodbi. Za takšno odločitev mora biti neko ozadje. Ali pa površnost. V nobenem primeru pa to ni dobra popotnica za kredibilnost poročila.

26 3 anze logar

Kako pa komentirate njen drugi del, kjer se je predvolilno ukvarjala z domnevnim pranjem denarja v NKBM in v to posredno skušala vplesti celo SDS?
Mislite na kredit pri fizični osebi v višini 450.000 evrov? To je že predsednik stranke Janša javno povedal, da je šlo za napako, ki nam ni koristila v obdobju pred volitvami. Toda ali je šlo za kaznivo dejanje? Vsebina poročila je bila poslancem dostopna šele dan za tem, ko je v javnosti na podlagi tega poročila izbruhnila dramatična ‘udarna’ zgodba o financiranju stranke SDS z mafijskim denarjem – vsaj tako je zgodbo opisal podpredsednik parlamenta, poslanec SD Matjaž Nemec. Glede na dramatično poročanje medijev bi povprečen človek pričakoval sveženj obremenilnih dokazov, ki bi verjetno vodili do zelo burne razprave tako med strankami kot znotraj SDS. Človek pomisli, da če si celo podpredsednik parlamenta privošči sočen in dramatičen besednjak, potem zagotovo nekaj je na stvari. Verjemite mi, šel sem zelo podrobno skozi poročilo, čez odprti, tajni in super tajni del. Večkrat, ker mi ni bilo jasno, kako se je lahko v javnosti na podlagi tega poročila izoblikovala tako udarna in dramatična zgodba. A sem ugotovil, da gre za zgodbo o tem, kako je ena sama samcata stran od 600 strani poročila predstavljala 99 odstotkov medijskega časa. V poročilu ni niti enega neposredno obremenilnega dokumenta zoper SDS. Le izpisi iz javnih evidenc, Janševo sporočilo za javnost po izbruhu afere v začetku tega leta in nekaj dokumentov urada za preprečevanje pranja denarja, ki nimajo nobene povezave s SDS. Žal je Jani Möderndorfer v želji po lastni promociji zlorabil to preiskovalno komisijo za predvolilne namene. Edini od štirih predsednikov preiskovalnih komisij v tem mandatu, ki je podlegel tej skušnjavi. Vsi drugi, tudi Hanžek, smo konkretne ugotovitve in javno predstavitev poročila podredili zaseženim dokazom in dokumentom, ne pa morebitnim željam po političnem obračunu ali prvotnim pričakovanjem. No, je bil pa zato Jani Möderndorfer bistveno bolj učinovit v medijski samopromociji, saj je njemu s tem poročilom uspelo biti dva dni v vseh medijih prva ekskluzivna novica, medtem ko poročila bančne preiskovalne komisije nikoli niso dosegla tega prestiža …

 

Poglejmo še vaš predvolilni program, ki nosi naslov SDS ZATE. V njem obljubljate, da bo Slovenija hiša pravičnosti in blaginje. Kaj konkretno imate v mislih?
Predvsem bo Slovenija država, v kateri se bo vedelo, kdo pije in kdo plača. V kateri bo vsem, tudi kršiteljem, jasno, da bodo za svoje zlorabe odgovarjali. Slovenija bo država, v kateri ne bo več svetih krav in nedotakljivih, neupravičene privilegije za ‘izbrance’ pa bodo nadomestila enaka pravila za vse. Predolgo smo v Sloveniji tolerirali delitve na prvo- in drugorazredne. Vsi smo rojeni pod istim soncem, dihamo isti zrak in živimo v skupni domovini, zato ni nobenega razumnega razloga, da ne bi za vse veljala enaka pravila.

 

Obljubljate, da boste podpirali družine. Kako?
Družino postavljamo v osrčje dolgoročnega razvoja družbe in države. Je namreč osrednja celica družbe, ki postavlja temeljne vrednote prihodnjim generacijam, zgotavlja delovni in intelektualni potencial skupnosti, hkrati pa predstavlja varnostno mrežo za udobno starost. Uvedli bomo univerzalni otroški dodatek, mladim družinam subvencionirali nakup stanovanj, izboljšali bomo zdravniško oskrbo otrok, razširili mrežo vrtcev, uvedli družinsko dohodnino, prek znižanja DDV pa povečali tudi družinski proračun.

 

Posebno poglavje namenjate upokojencem, na katere je DeSUS pod vodstvom Karla Erjavca očitno povsem pozabil. Slednjega zanimajo samo še interesi rdeče upokojenske elite, interesi tajkunov, ki poslujejo z Rusijo, in interesi Palestine. Kaj torej v SDS obljubljate povsem običajnim upokojencem?
No, najpomembnjšo obljubo jim je dal že Erjavec sam – da ga ne bo v vladi SDS. Ena od ključnih zavez prihodnje vlade pod vodstvom Janeza Janše bo skrb za prebivalce v jeseni njihovega življenja. Zato smo temu poglavju programa dali naslov: Da bo starost lepa. Dokazali bomo, da vlada brez stranke DeSUS bistveno bolje skrbi za upokojence. Vrnili bomo kmečko pokojnino in uredili državno, rast pokojnin bomo vezali na rast plač, spodbujali bomo delo v jeseni življenja, ne da bi bili ljudje za to finančno kaznovani, upokojenci bodo opravičeni plačevanja RTV-prispevka, tistim z najnižjo pokojnino pa bomo vsako leto izplačali 500 evrov božičnice. Sploh pa, spomnite se, najbolje je bilo za upokojence poskrbljeno ravno v času prve Janševe vlade. Deset let kasneje pokojnina ni bistveno višja, kot je bila ob koncu njegove vlade leta 2008.

 

Obljubljate tudi manjše davke in debirokratizacijo Slovenije …
Ja, na področju debirokratizacije bomo močno zagrizli v sistem. Razpletli bomo neprehodo mrežo zakonov in podzakonskih aktov, ki so jih leve vlade sproducirale zato, da se skozi sistem lahko prebijajo samo ‘dobro podučeni’, tisti pri koritu torej, prvorazredni, vsi drugi pa moramo stoično čakati v vrstah pred uradi, da dobimo potrdilo, ki nam omogoči samo to, da se lahko postavimo v naslednjo vrsto.
Od davčnih pa naj izpostavim zavezo, da bomo znižali DDV na predkrizno raven, za osnovne življenjske potrebščine pa uvedli še dodatno znižano 5-odstotno davčno stopnjo. V denarnicah nam bo torej ostalo več, zato si bomo lahko več privoščili. Če levica pravi, da jim dajte denar, ker le ona najbolje ve, kako ga razdeliti naprej, mi menimo, da to veste najbolje vi sami. Zato vam ga raje več pustimo v denarnicah.

 

Balkanska migrantska pot je z vsakim dnem živahnejša. Vsak dan več migrantov nezakonito prestopa slovensko mejo. V SDS pravite, da boste zavarovali slovensko mejo? Kako?
Najprej tako, da bomo primerno nagradili tiste, ki jo varujejo. Posodobili bomo tudi varnostni sistem, vojakom pa zvišali plače, da bodo primerljivo izenačeni s policisti. Najpomembneje pa je, da bomo dosledno spoštovali zakonodajo – schengenski zakonik torej. Slovenija ne meji z nobeno nevarno državo, zatorej ob doslednem upoštevanju tega dejstva ne more priti do migracijskega pritiska.

 

Kaj pa zunanjepolitično področje? Preden ste postali poslanec, ste bili zaposleni na ministrstvu za zunanje zadeve, svojo službeno pot pa ste začeli kot asistent v evropskem parlamentu. Kako boste v SDS poskrbeli, da se bo Slovenija kot nacionalna država slovenskega naroda bolje znašla oziroma preživela v vse bolj turbulentnem, v vse bolj globaliziranem svetu?
Prihodnji zunanji minister bo imel veliko dela, da sanira stranpoti diplomacije Karla Erjavca. V zadnjih petih letih je Slovenija izgubila pri vseh zunanjepolitičnih odprtih vprašanjih. Teran, meja s Hrvaško, vloge NLB na Hrvaškem, ugled države v EU, čezatlantsko zavezništvo … Povejte mi eno področje zunanje politike, kjer se je Erjavec izkazal! Treba bo okrepiti mednarodnopolitične ambicije naše domovine, redefinirati zunanjepolitične usmeritve, jih povezati in prilagoditi notranjepolitičnim, predvsem gospodarskim, izbrati ekipo vrhunskih diplomatov – kar nekaj jih kljub Erjavcu še naprej vztraja na MZZs , zagotoviti dodatna sredstva ter z vztrajnim in konsistentnim delom počasi širiti krog strateških zaveznikov.

 

Na nedavni predvolilni konvenciji v Celju je SDS dobila močno podporo iz tujine. Poleg predsednika madžarske vlade Viktorja Orbána je SDS podprla tudi Evropska ljudska stranka, ki jo je v njenem imenu predstavljal vodja njene poslanske skupine v evropskem parlamentu Manfred Weber. Ko sta leta 2004 prišla v Slovenijo SDS podpret Orbán in takratni vodja poslanske skupine ELS v evropskem parlamentu Hans-Gert Pöttering, je SDS zmagala. Takrat sem za Demokracijo imel intervju s Pötteringom, tokrat pa z Webrom, ki vas je prav tako podprl. Tako kot leta 2004 je vse tri tradicionalne desnosredinske stranke, se pravi SDS, NSi in SLS, podprl tudi Zbor za republiko. Nedvomno je to dobro znamenje pred volitvami.
Mednarodna podpora zagotovo kaže na to, da je SDS v EU zaupanja vreden partner, za katerega se splača zastaviti besedo. Ni pa to odločilno. Volitve se zmagajo doma. S trdim delom, s pravo ekipo in z dobrim programom. To vse imamo. Če smo v zadnjih štirih letih o tem prepričali tudi kritično maso ljudi in jih v zadnjem mesecu dni primerno spodbudili, da bodo dejansko odšli na volitve in oddali svoj glas za SDS, bomo zmagali.

 

Verjamete torej v zmago Slovenske demokratske stranke? Zakaj naj ljudje v nedeljo na državnozborskih volitvah volijo prav SDS?
Ko so me pred tremi leti poslanci koalicije spraševali, zakaj tako vztrajamo pri tem, da SDS vodi bančno preiskovalno komisijo, sem rekel da zato, ker se bo samo tako lahko dregnilo v bančno mafijo. Bi danes vedeli toliko o bančnem kriminalu, če bi komisijo vodila SMC, kot so dolgo časa želeli v koaliciji? Najbrž ne. In ko takole gledam politično konkurenco na volitvah 2018, vas sprašujem, ali lahko še kdo poleg SDS ponudi in izpelje program za boljšo Slovenijo takšen, ki bo razgradil monopole in vsakemu od nas omogočil, da prosto uveljavi svoje sposobnosti, skratka, da lahko vsak sam brez nesmiselnih omejitev doseže meje svoje uspešnosti? Glas za SDS je v bistvu glas za slehernega volivca, ki se ne želi samoomejiti, ki želi živeti in ki verjame, da se za dobro življenje splača potruditi. Glas za SDS na teh volitvah je dobesedno glas – #zate. In da, verjamem v zmago.

Zadnje novice

Sorodne vsebine