28 C
Ljubljana
sreda, 28 julija, 2021

Dr. Anže Logar ima pri kandidaturi za župana Ljubljane vedno več podpore: podprli so ga ugledni slovenski ekonomisti Šušteršič, Pezdir in Štih!

Medtem ko aktualni župan Zoran Janković v nabiralnike pošilja propagandno gradivo, v katerem izpostavlja, da pri kandidaturi za župana uživa podporo Janeza Kocijančiča, Milana Kučana, Danila Türka in Janeza Stanovnika, pa njegov največji tekmec dr. Anže Logar uživa javno podporo uglednih slovenskih ekonomistov, kot so mag. Rado Pezdir, dr. Janez Šušteršič in Tomaž Štih. 

 

Pezdir, Šušteršič in Štih so poleg 60 znanih Ljubljančanov, med katerimi so ugledni predstavniki civilne družbe in akademiki, ki so v pismu podpore zapisali, da je način dela aktualnega župana Zorana Jankovića nesprejemljiv njihovemu vrednostnemu sistemu in obstaja alternativa, ki jo predstavlja prav Logar, ki je javnosti postal znan kot predsednik preiskovalne komisije, ki preiskuje zlorabe v slovenskem bančnem sistemu.

Pezdir sodeloval kot strokovni sodelavec preiskovalne komisije o bančni luknji
Pezdir je magister iz ekonomskih znanosti na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, sodeloval pa je pri številnih raziskovalnih programih in svetovalnih projektih na področju gospodarstva. Poleg številnih objav v znanstvenih ekonomskih revijah je izdal knjigo s področja tranzicije, predava na področju mikroekonomije, makroekonomije, financ, ekonomske politike in raziskuje področje tranzicije, financ in finančno forenziko. Sodeloval je kot strokovni sodelavec preiskovalne komisije o bančni luknji in javnosti razkril, da so prišli do odkritja celotne sheme pranja denarja, ki se je sprožila v dveh iranskih bankah v lasti iranske vlade – gre za Melli banko in Export Development Bank of Iran. Melli banka opravlja vse posle za iransko revolucionarno gardo, tajno obveščevalno policijo Irana. Iz dokumentacije Wikileaks je razvidno, da je Melli banka financirala najhujše teroristične grupacije, kot so talibani, policija, ki jo je takrat vodil Janko Goršek, pa ni naredila ničesar.

Od leta 2014 je Pezdir prav tako preiskoval udbovsko ekonomijo in naletel na dokumente Saftija, ki so razkrile poslovanje podjetja Proteus Interfinanz Zurich v Švici, ki pa vodi do podjetja Mark Medical in preplačanega zdravstvenega materiala komisije, ki jo je preiskovala Jelka Godec. Lastniške povezave pa nas pripeljejo do podjetja KB1909, ki je lastnik tednika Mladina – od tod torej, da se ta levičarski časopis financira iz žepov bolnikov.

Foto: STA

63 uglednih Slovencev iz sveta politike, diplomacije, prava in kulture, ki so se podpisali na pismo podpore, je uvodoma izpostavilo, da napočijo “trenutki v življenju, ko je vseeno, ali se oglasiš, ali ne”. “So trenutki, ko je pametneje molčati. A so tudi trenutki, ko se preprosto moraš oglasiti. Ti trenutki so zdaj, pred županskimi volitvami v Ljubljani.” Ob tem so dodali, da se v Sloveniji prevečkrat predajamo ‘udobju’ splošno veljavnega prepričanja, da je vse že vnaprej odločeno. “To krilatico nam vseskozi ponavljajo tisti, ki imajo od tega korist. Ki jim torej takšno razmišljanje omogoča ohranitev statusa quo,” so zapisali.

Ugledni Slovenci, med katerimi se je znašla tudi babica slovenske košarkarske zvezde Luke Dončiča Milena Poterbin, poudarjajo, da če človek ničesar ne naredi, tudi ne more pričakovati rezultata. Iz tega razloga so se odločili, da se oglasijo in Ljubljančankam in Ljubljančanom položijo na srce, da imajo na prihajajočih lokalnih volitvah priložnost, da z izbiro določenega kandidata pošljejo sporočilo. “Sporočilo, da ni vse vnaprej odločeno. Ne drži, da ni alternative, in ni samo nekomu v tej Ljubljani usojeno, da večini v mestu vsiljuje način dela, ki je našemu vrednostnemu sistemu nesprejemljiv. Množica spornih dejanj Ljubljančanom veleva, da ne smemo več mižati na obe očesi.”

Foto: STA

Po prepričanju znanih Slovencev je Logar s svojim delom dokazal, da se ne ustraši zadanih izzivov in da uresniči vse, kar si zada. Poleg tega ima za razliko od aktualnega župana Jankovića visoko moralno integriteto in je sposoben iskati skupna izhodišča ljudi z različnim političnim prepričanjem. Prepričani so, da je to za Ljubljano v tem trenutku zelo pomembno. Ob tem pa poudarjajo, da bo na volitvah obveljal rek, da se v življenju ne sme obžalovati stvari, ki smo jih naredili, temveč tiste, ki jih nismo. Za konec so podpisniki poudarili, da ne bodo obžalovali poziva in bodo z veseljem odšli na volišče in oddali glas ZA Anžeta Logarja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine