-1 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 decembra, 2023

Domači delavci verjetno niso več dovolj dobri in poceni: Sij Acroni uvažanje poceni delovne sile iz “tujine” kar nagrajuje

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

“Sem dolgoletno zaposlen v Acroniju, ampak … Poglejte kam smo prišli. Takšne letake se deli med zaposlenimi, tujci … Domači očitno nismo več dobri,” je zapisal zgroženi delavec podjetja Sij Acroni z Jesenic. V podjetje si namreč prizadevajo pripeljati ceneno delovno silo iz tujine, zlasti z območja nekdanje Jugoslavije, za pomoč pri iskanju delavcev pa obljubljajo denarno nagrado. 

Razkrivamo primer, ki dokazuje, kako domači delavci v slovenskih podjetjih postajajo “peta kolona”, saj so bolj mikavni tujci, ki jih seveda stanejo manj. Drži, da je včasih težko dobiti delovno silo in da ima marsikatero podjetje težave z iskanjem, toda za dobre delavce je potrebno ustrezno plačilo.

Sij Acroni z Jesenic iskanje novih delavcev promovira na inovativen način. V podjetju so nastavili “vabo” za tujce z naslovom “Pripelji prijatelja!” V nadaljevanju pa sporočajo: “Pripelji novega sodelavca iz tujine, mi mu uredimo delovno dovoljenje in prejmi nagrado 150 evrov bruto!”

Slovensko podjetje Sij Acroni načrtno odriva domače delavce in uvaža poceni delovno silo z Balkana. (foto: posnetek zaslona)

Delodajalec ob tem še navaja, da naj se v kadrovsko službo prinese oziroma pošlje prošnjo za zaposlitev prijatelja (-ev), pripiše svoje ime in prejme nagrado v višini 75 evrov bruto ob sklenitvi delovnega razmerja ter 75 evrov po uspešnem zaključku poskusnega dela. Ponudba velja za naslednja delovna mesta: pomožni delavec v PDP, delavec v proizvodnji VV, elektrikar, livar, zidar, delavec na pripravi vložka, delavec v jeklarni in upravljalec žerjava.

Proizvodnja v podjetju Sij Acroni (foto: wikimedia commons)

Diskriminacija bolje plačanih domačih delavcev pa ni edini izziv na področju tujcev, s katerim se v Sloveniji soočamo. Nedavno smo že pisali o problematiki t. i. socialnega turizma tujih državljanov, ki parazitirajo na račun slovenskih davkoplačevalcev, kar pa je k sreči že omejeno. Poslanec SDS Branko Grims je ob tem zapisal: “Kar smo uspešno začeli lani poleti v Kranju, smo danes uresničili v DZ: Sprejet je zakon o prijavi stalnega prebivališča, tako da ne bo več zlorab s prijavami (po 100 oseb v eno garsonjero …) in se bo končal ‘socialni turizem’ tujcev v našo domovino, ki ga tako drago plačujemo!” 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine